Arkivfoto: Bax Lindhardt
Arkivfoto: Bax Lindhardt Foto: Bax Lindhardt

Ledelsen på den retspsykiatriske afdeling i Risskov, der huser nogle af landets farligste kriminelle, vidste, at det antal patientflugter, man oplyste offentligheden om, ikke var i nærheden af at være korrekt.

Sådan lyder det nu fra ansatte på hospitalet.

- Hospitalets tal om flugter kunne på ingen måde passe, og det vidste både de ansatte og ledelsen godt herude. For hver morgen til morgenmødet bliver det nævnt for samtlige ansatte, når en person er flygtet eller udeblevet. Og tallet er meget højere end tre, forklarer den ene af de ansatte, der ønsker at være anonym, idet han frygter repressalier fra ledelsen.

Efter BTs afsløringer af flere farlige og hidtil hemmeligholdte flugter, oplyste hospitalet onsdag, at der har været 27 flugter i år i stedet for de tre, som man hidtil havde oplyst. Ifølge den ansatte er der tale om bevidst snyd for at undgå dårlig omtale.

- Sandheden er, at der ikke gøres nok for at forhindre patienterne i at stikke af. Man tænker kun på resocialisering. En af vores meget farlige patienter fik f.eks. ledsaget udgang, tre uger efter han tidligere var flygtet. Og der er endda eksempler på flugter, hvor hospitaler spørger politiet, om de ikke lige vil vente med at efterlyse dem, da det jo er dårlig omtale, hvis det kommer frem.

Indspist miljø

Så der bliver bevidst dækket over problemerne?

- Jeg er ikke meget for at bruge det ord, men ja, det gør der jo, siger han og bakkes op af en af sine kollegaer, som ligeledes er nervøs for at stå frem.

- Det er blevet et samfund i samfundet, som ikke har udviklet sig i rigtig mange år. Der en indspisthed derude, hvor ledelsen gør, som det passer dem, siger han.

BT har også talt med en tidligere ansat, som gennem flere år så, hvordan der blev dækket over tingene.

- Sandheden er, at stedet er hamrende dårligt ledet, så lige så snart der er problemer, forsøger ledelsen at feje tingene ind under gulvtæppet, siger han og nævner vold mod personalet som eksempel.

- Når ansatte bliver udsat for vold bliver det ikke altid anmeldt, for det ser jo heller ikke for godt ud. De forsøger at skjule overfor befolkningen, hvor farlige patienterne er, da de ved, at det vil betyde stramninger, hvis de her ting kommer frem, siger han.

BT erfarer desuden, at der også internt på afdelingen er blevet gjort opmærksom på, at de flugter, offentligheden og regionens ledelse var blevet oplyst om, umuligt kunne passe. Kritikken blev dog fra ledelsens side fejet af banen med den begrundelse, at det vil blive mere restriktivt - og dermed værre - for patienterne, hvis tallene kom frem i offentligheden

Mens BTs afsløringer om forholdene på den retspsykiatriske afdeling, indtil videre har medført nye regler mht. udgange for patienter og en snarlig ekstern undersøgelse af afdelingen, så har Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, indkaldt justitsministeren og sundhedsministeren til samråd i sagen. Dagens nye oplysninger ryster ham.

- Det er helt uhørt og meget alvorligt, at en offentlig institution bevidst prøver at manipulere med de oplysninger som vi har krav på som politikere og befolkning. Det skal selvfølgelig have konsekvenser, og det håber jeg, regeringen er enig i, siger han.

Sundhedsminister Astrid Krag er ikke afvisende, men henviser til, at det er regionens ansvar.

- Hvis det viser sig, at man på hospitalet bevidst har prøvet at dække over, hvor mange patienter der stikker af, bør det få konsekvenser.

  

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.