Onsdag nat var Nørregade i Haderslev en kamparena for Haderslevs unge, siger øjenvidner til slagsmål og hærværk. Den førhen stille sønderjyske by har det seneste års tid været hjem for en del utilpassede unge, siger Syd og Sønderjyllands Politi. Borgerne selv siger, at de er utrygge.

En anonym kilde fra Haderslev, der ikke tør at stå frem med navn, men hvis identitet er kendt af BT, fortæller, at personen så nattens optøjer selv. Personen så en gruppe unge mennesker med anden etnisk baggrund på omkring 20 personer være voldelige onsdag nat i centrum af Haderslev foran Haderslev Domkirke.

Personen skriver til BT, at der var folk, som løb mod 'tumulten med en køkkenkniv og et jernrør, samt at der blev foretaget noget der lignede forsøg på at køre folk ned.' Det hele skete omkring klokken 04 om natten. Politiet selv var derude tre gange, men de har ikke lavet nogen sag ud af det, og der har heller ikke været nogle anmeldelser om hærværk eller vold, siger vagtchef Søren Strægaard fra Syd og Sønderjyllands Politi.

»Da vi kommer, så vi ikke noget kriminelt. Hvis der er hærværk, må folk anmelde det,« siger Søren Strægaard.

Catharina fra Haderslev ønsker heller ikke at stå frem med fulde navn, fordi hun frygter sin sikkerhed, men hendes identitet er kendt af BT. Hun så 'krigzonen', efter alle var gået klokken lidt i ni i torsdag morgen. Derefter ringede hun til politiet og fortalte dem om ødelagte betonpiller, som ligner, de er blevet kørt ned, blodigt papir, glasskår overalt og brosten, der er kastet over parkeringspladsen foran Domkirken. Men vagtchef Søren Strægaard fastholder, at de ikke har modtaget nogle anmeldelser.

Flere betonpiller var blevet væltet.
Flere betonpiller var blevet væltet. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Det er ikke en tryg by, der er mange uroligheder. For nyligt var der kølleslagssmål i Nørregade. Jeg har også selv haft mine oplevelser. De sidste par år, er det blevet værre,« fortæller Catharina, der kalder Haderslev for en kamparena.

Torsdag nat var Haderslev igen udsat for kriminelle handlinger, efter tre biler blev sat ild til. Politiet ved dog ikke endnu, hvem der står bag gerningerne.

Henrik Mielke Ravn, der er født og opvokset i Haderslev og stiller op til byrådet for De Konservative, fortæller, at Catharina har ret i, at det er blevet værre de seneste år med kriminalitet.

»Hele det her år har det været et stigende problem. Jeg ved ikke 100 procent, hvad der foregår med de bander, men et eller andet foregår der. Det kan vi se. Der er flere borgere, som har skrevet til mig om ubehagelige episoder, og jeg har selv oplevet, at der er åbenlys handel af narko i Haderslev by,« fortæller Henrik Mielke Ravn.

Han er sikker på, at videoovervågning vil være en del af løsningen, da det vil skabe nogle 'tryghedszoner'. Lige nu er der mange i Haderslev, som er utrygge ved at gå på gaden på grund af grupperinger af unge.

Politiet selv oplyser, at det, der skete i nat, var uro.

'Den uro, der var i Haderslevs midtby i nat, havde intet med bander at gøre. Det var deltagere i en privat fest i en lejlighed i nærheden, som ifølge vores foreløbige efterforskning var blevet uenige med andre unge. Vi har ingen anmeldelser om, at nogen skulle være kommet til skade,' skriver Helle Lundberg, der er kommunikationsrådgiver hos Syd og Sønderjylland Politi.

Men flere borgere og JydskeVestkysten skriver, at der er bander i Haderslev, og tror, der er tale om den hollandske bande Satudarah og Loyal to Familia, der også er i Aarhus, men det er ikke bekræftet af politiet.

Politikeren Henrik Mielke Ravn fortæller, at han får en del henvendelser fra borgere, som skriver, at de er nervøse for at færdes i byen, fordi der er grupperinger på gaden og på grund af de voldsepioder, der har været. Der er dog kommet mere politi på gaderne, siger Henrik Mielke Ravn, hvilket også bekræftes af Syd og Sønderjylland Politi.

I en pressemeddelelse fra Syd og Sønderjylland Politi oplyses det, at man tidligere i år satte en ekstra indsats mod 'utilpassede unge' i gang. Det betyder, at der oftere er politipatruljer til stede i de områder, hvor de unge normalt opholder sig.

Derudover har politiet stoppet en gruppe unge, der solgte 'større mængder hash', tyveri af designermøbler og bedrag via Mobilepay. Hertil har tre unge fra 'gruppen' fået påbud om, at de ikke måtte være i Haderslev fra februar 2017 og tre måneder frem. Forbuddet er nu ophævet.