Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Der bor for tiden 8-10 børnebrude mellem 14-17 år på danske asylcentre, Flere er hentet hertil af folk, der alle har opholdstilladelse. Mændene må sove med dem i weekenderne.

Det skriver MetroXpress.

Piger ned til 14 år søger asyl i Danmark som barnebrude.

Operatører af danske asylcentre fortæller til metroxpress, at man har otte til ti piger under 18 år boende, der alle er gift med en, der opholder sig i Danmark.

Unge under 18 år må kun gifte sig med et såkaldt Kongebrev.

Hos Røde Kors bor en håndfuld barnebrude.

»Vi har for tiden cirka en håndfuld piger under 18 år, der er gift. De fleste er 16-17 år. Vi har haft en enkelt, der var under 15 år - 14 som jeg husker det. Vi tager individuelle hensyn. Hvis de er 17 år indkvarteres de som udgangspunkt sammen,« siger projektleder Helle Kjems til metroxpress.

Er de yngre bor de på særlige børnecentre. Flere har en mand med opholdstilladelse i Danmark, der siden har giftet sig med den mindreårige og fået hende til Danmark for at søge asyl. De får lov til at bo sammen i weekenderne, forklarer kommunikationskonsulent Lars Vestergaard fra Vesthimmerland Kommune til metroxpress.

»Vi har haft 3-4 sager med 15-16 årige piger, der er kommet her til deres voksne ægtefæller. Her har Udlændingestyrelsen placeret dem på vores børnecenter, hvor de må besøge deres mand. De kan få lov til at tage på weekend hos ham,« siger han til metroxpress.

Flere partier vil gribe ind.

»Personer som asyl med ægteskab med et barn bør slet ikke have lov til at få asyl,« siger konservative Naser Khader.

De radikales Sofie Carsten Nielsen (R) er ligeglad med om ægteskabet er lovligt i hjemlandet:

»Det er juridisk på linje med misrøgt af børn. Hvis en 14-årig er i et ægteskab må det være arrangeret. Det skal asylcenteret og politiet reagere på,« siger hun.

Desuden vil integrationsminister Inger Støjberg stoppe, at barnebrude sover hos manden på asylcentre.

Udlændingestyrelsens pressemedarbarbejder skriver til metroxpress, at de har haft “ganske få tilfælde, hvor mindreårige asylansøger har retsgyldigt ægteskab med en anden mindreårig asylansøger eller med en voksen asylansøger over 18 år, og hvor parterne derfor som udgangspunkt kan indkvarteres sammen på asylcentrene.“

Den eneste måde for de mindreårige ægtefælder for at komme til at Danmark er at komme hertil som asylansøgere. De kan ikke blive familiesammenført på grund af 24-årsreglen.

Andre læser også