Engang var han en stor mand. Men så gik det galt. Bestyrelsesformand for den i dag krakkede ebh bank a/s taler ud for første gang.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den tidligere bestyrelsesformand for den i dag krakkede ebh bank a/s taler ud for første gang.

Engang var han en stor mand. Kendt for sit hårde slid, sit store engagement i lokalområdet. Han var formand for ebh bank a/s i Fjerritslev, den lille by vest for Aalborg, hvor alle er sindige og rolige, men hvor den lille, lokale bank alligevel voksede og voksede og fik nyt, strømlinet hovedkvarter midt i byen.





Men så gik det galt. Efter en række fantastiske år i nullerne, hvor alle pile havde peget opad, ramlede det om ørerne på ham.

Banken krakkede og bestyrelsesformanden gennem fem gyldne år, Egon Korsbæk, blev hængt til tørre, da banken gik ned i november 2008.

I dag tjener Egon Korsbæk ingen penge. I stedet helliger han sig sin familie, passer sine blomster i haven og surfer på nettet.





Sovepiller er han ikke længere på. Men penge har han snart ikke flere af. Formuen blev tabt, da banken gik ned, siger han. I dag har han solgt sin andel af huset til konen. Pengene fra salget sender han til sin advokat, men snart er kassen tom, hævder 64-årige Egon Korsbæk, der oprindeligt er uddannet snedker, og som inden formandsposten i ebh bank a/s var succesfuld direktør i dør- og vinduesfabrikken Vest-Wood.

Nu har han, sammen med resten af bankens daværende ledelse, et erstatningskrav på 700 mio. kr. hængende over hovedet.

- Det er så enormt et beløb, at det er svært at forholde sig til, siger han.

Egon Korsbæk er under anklage for at have kørt ebh bank a/s i sænk, for at tusindvis af aktionærer mistede deres penge og for at have været den øverst ansvarlige i en bank, hvor der foregik kursmanipulation, ifølge en advokatundersøgelse, der blev lavet efter bankens krak.

Afviser alle anklager

Egon Korsbæk afviser alle anklager imod ham:

- Jeg mener ikke, at jeg har gjort noget ulovligt. Hvis der er en eller flere, der har gjort et eller andet, så har jeg ikke haft en jordisk chance for at vide det, siger han.





Fjerritslev-banken, ebh bank a/s, krakkede 21. november 2008. Milliarder af kroner gik tabt. Snart fire år efter spørger Egon Korsbæk stadig sig selv:

- Har jeg gjort noget, jeg ikke skulle gøre? Er der nogle, der har holdt noget skjult for mig? Det kører bare i ring, for jeg kommer ingen vegne med det. Burde jeg have vidst, hvad der foregik? Det er det ubekendte, siger han til BT.

Han taler langsomt. Hænderne er urolige. Han kigger ned, op og så ned igen. Vi sidder i køkkenet i hjemmet lidt uden for Fjerritslev. Her bor Egon Korsbæk med sin kone. Det har de gjort i næsten 20 år, og de vil nødig flytte. Egon Korsbæk fortæller, at han har god samvittighed, men bankens krak har sat sine spor.

- Sagen fylder noget hver eneste dag. Det er svært, men jeg er ikke på sovepiller længere. Det var jeg i begyndelsen. Jeg kan ikke engagere mig i noget, men man skal passe på ikke at gå til som menneske, siger Egon Korsbæk, der i dag finder indhold i tilværelsen gennem sine børn og børnebørn. Han tjener ingen penge og har selv mistet millioner på bankens sammenbrud.

Som bestyrelsesformand var han den øverst ansvarlige for, hvad der foregik i banken. Men Egon Korsbæk mener ikke, at han kunne have handlet anderledes. Han støttede sig til den interne revision, den eksterne revision og til den daglige ledelse. På de papirer han så, var der ikke noget mistænkeligt, fortæller han.

Ifølge den tidligere bestyrelsesformand skyldes bankens sammenbrud hovedsageligt 20 til 25 ejendoms- og pantebrevs-spekulanter, der handlede med hinanden til opskruede priser. Nogle af dem var kunder i ebh bank a/s. Og det endte med at knække banken.

Har du passet dit arbejde godt nok?

- Jamen, i dag ville jeg jo kræve endnu mere kontrol. I bestyrelsen opdagede vi dem (de usunde storkunder, red.) for sent. Jeg anede ikke, at de fandtes. Hvis jeg havde været i stand til at se det, der foregik, så var det jo blevet stoppet. Selvfølgelig. Jeg kunne da ikke ane, at der var noget galt, siger Egon Korsbæk.

Forsøger du at løbe fra dit ansvar?

- Nej, men jeg har det dårligt, hvis det viser sig, at vi i bestyrelsen er blevet ført bag lyset, siger Egon Korsbæk.

Han anerkender, at det indtryk, der, efter flere år med en stribe bank-krak, står tilbage er, at de danske banker ikke har passet deres arbejde godt nok.

 Det kan jeg - set i bakspejlet - ikke være uenig i. Det har også været fremme, at tingene kørte så hurtigt, at man blev fartblind. Man troede hele tiden på, at det kun ville gå op. Men selv Finanstilsynet troede jo også på det. Ellers var vi ikke kommet i den her situation, siger Egon Korsbæk, der mener, at man i månederne op til bankens sammenbrud ’forsøgte at gøre alt for at redde banken'. Men da finanskrisen for alvor tog fart i sommeren 2008, var det for sent.

Finanstilsynet havde jo advaret jer om, at I havde mange penge ud at svømme, at det kunne være risikabelt?

- Jo, men det var ikke fordi, vi ikke forsøgte at reducere, men da krisen ramte, kunne det ikke lade sig gøre. Vi har i bestyrelsen troet på, hvad vi fik serveret fra bankens ledelse. Men jeg er da ikke uenig i, at ansvaret ligger hos os. Jeg fortryder, at jeg ikke har været endnu hårdere og endnu skarpere. Vi kunne sagtens se, at vi havde store udlån, men de var sunde. Problemet opstod først, da krisen ramte.

Lettere at være bagklog

Har der ikke på noget tidspunkt været en alarmklokke, der begyndte at ringe?

- Jeg har ikke været opmærksom på det. Det er altid lettere at være bagklog, siger Egon Korsbæk, der efter bankens lukning måtte se de lokale aktionærer og private venner i øjnene. Ingen har dog spyttet efter ham på gaden. Og venner har han heller ikke mistet, siger han.

Men hans status som succesrig erhvervsmagnat er revet itu. I dag er han stemplet som bank-skurk i medier og i dele af bankverdenen.

- Det er virkelig en grim saltomortale. Det ville jeg ikke ønske for min værste fjende. Men hvis det kun var ebh, der var gået ned, så var det nok med stor sandsynlighed os, der havde gjort noget, vi ikke skulle have gjort. Men når så mange banker er gået ned, så må der også være andre grunde, siger Egon Korsbæk.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.