Det var bankfolkene selv, der kørte banken i sænk, men Finanstilsynet - Danmarks førende ekspertise i bankkontrol - blåstemplede ebh bank a/s mindre end et år, inden den brød sammen, milliarder af kroner gik tabt og et lokalsamfund gik i chok.

Det vurderer Peter Erling Nielsen, lektor i økonomi ved Københavns Universitet, og advokat John Korsø Jensen efter at have læst den seks sider lange rapport om bankens ve og vel, som Finanstilsynet sendte til ebh bank a/s 10. januar 2008.

21. november samme år krakkede banken.

- Det er sådan en pæn og hyggelig skrivelse, der er lidt småtteri, men der er slet ikke tale om, at man er lige ved at lukke banken, siger Peter Erling Nielsen, der sagtens kan forstå, hvis det i Finanstilsynet ikke er sjovt at genlæse rapporten.

- Det er klart, at når den her rapport lægges frem, så giver det i hvert fald modtagerne af den en opfattelse af, at alle væsentlige ting, synes at være i orden, siger John Korsø Jensen, der i årevis har været advokat for flere banker.

Kan man læse rapporten som en blåstempling af banken?

- Ja. Sådan kan man sagtens læse den. Sådan ville jeg også have læst den. Men det illustrerer sådan set, at den daværende analyse-metode ikke i tilstrækkelig grad tog hensyn til, at tingene hænger sammen. Man har ikke spurgt til, hvad vil der ske, hvis markedet for for eksempel sommerhuse forsvinder. Du kan sige, at det er noget et Finanstilsyn skal gøre, men du kan også blive så streng, at du lukker alle banker. Jeg tror, at problemet har været, at ingen har tænkt radikalt nok, siger Peter Erling Larsen.

I marts 2007 var Finanstilsynet på kontrolbesøg i ebh bank a/s i Fjerritslev. Efter mødet var det banktoppens opfattelse, at der ikke var problemer.

Det oplyser den tidligere bestyrelsesformand, Egon Korsbæk, der lørdagens udgave af BT for første gang talte ud om sin egen rolle i ebh bank a/s’ krak.

Rapporten blev lavet på baggrund af besøget i marts 2007.

- Den (rapporten, red.) er måske ikke super positiv, men man kan ikke kalde den en dødelig advarsel. Den afspejler, at her er fred og ro og ingen fare, siger Peter Erling Nielsen.

- Jeg skal ikke afvise, at Finanstilsynet har sovet i timen. Men det kan også være, at verden kom til at forandre sig så meget, som ingen troede var muligt, siger advokat John Korsø Jensen.

Ifølge Peter Erling Nielsen og John Korsø Jensen skal en del af forklaringen bag ebh bank a/s’ sammenbrud også findes i de skæbnesvagre forårs- og sommermåneder i 2008.

I denne periode kommer der voldsom uro på de finansielle markeder, blandt andet fordi den amerikanske gigant-bank Lehmann Brothers går konkurs med en gæld på 3000 milliarder kroner. Det sender chokbølger gennem den finansielle verden og rammer også Fjerritslev.

Ingen vil pludselig låne hinanden penge, både store og små banker har svært ved at skaffe penge, mens store kunder får svært ved at betale, hvad de skylder.

I Fjerritslev fosser pengene ud af bankboksen, og ebh bank a/s havner i en dyb krise. 17. september 2008 meddeler banken således Finanstilsynet, at man har store problemer: Man løber snart tør for penge.

Det bliver begyndelsen på bankens lukning. På trods af at man blandt andet forsøger at sælge flere datterselselskaber, er kollapset uundgåeligt, og ebh bank a/s krakker 21. november 2008.

Mindre end et år efter den var blevet blåstemplet.