Med en milliardformue bygget på farverige Lego-klodser, er familien Kirk blandt Danmarks rigeste familier, og når den pressesky familie en sjælden gang stiller op til fotografering, sker det ofte til fester hos deres nære venner i kongefamilien.

Onsdag kom frem, at Lego Koncernen har købt rettighederne til det gamle Lego-produkt  Modulex Bricks, som Anders Kirk Johansen, der er oldebarn af Legos grundlægger, havde planlagt at relancere i 2015.

Det satte samtidig gang i rygter om, at et interne stridigheder i de to grene af familien bag Lego-koncernen skulle være baggrund for, at Lego med ejeren Kjeld Kirk Kristiansen, Anders Kirk Johansens morbror, i spidsen, satte en kæp i hjulet for relanceringen af Modulex.

Læs også:

Da grundstenene til Lego-house - naturligvis formet som kæmpemæssige Lego-klodser - blev lagt i august sidste år, var anden, tredje og fjerde generation af Lego-familien samlet i Billund. Smilende stillede Lego-patriarken Kjeld Kirk Kristiansen op til fotografering sammen med sin mor, hustru og de tre børn Agnete, Sofie og Thomas.

Men Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner, var ikke ingen steder at se.

Forklaringen er, at Kjeld Kirk Kristiansen har købt sin søster helt ud af Lego og har dermed fået den endegyldige kontrol over den verdenskendte virksomheden. Det skete, da han og søsteren blev enige om at dele værdierne i familiens pengetank, Kirkbi, som indeholdte aktiver for mere end 15 milliarder kroner.

Læs også:

»I 2007 valgt de at splitte det hele op, så de to grene af familien blev uafhængige af hinanden. Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner ejer Kirk Kapital, mens Kjeld Kirk Kristiansen sammen med sine børn ejer Kirkbi Invest og Lego,« siger Business.dk's erhvervskommentator Jens Christian Hansen til bt.dk

Opdelingen kom ikke som en overraskelse, og havde ifølge eksperter været længe undervejs. Gunhild Kirk Johansen har aldrig været en aktiv del af Legos ledelse, og hun har ladet sin mand Mogens Johansen repræsentere sig i selskabets bestyrelse.

»Kirk Kapital beskæftiger sig primært med investeringer i fly, skibe, ejendomme og værdipapirer. Siden opsplitningen kan man se, at Lego-forretningen er vokset meget mere end Kirk Kapitals forretninger,« forklarer Jens Christian Hansen.

Lego's pressechef, Roar Rude Trangbæk, afviser onsdag, at der ligger et familiedrama bag Legos overraskende opkøb af Modulex Bricks.

»Der er ingen konflikt i det her. Det handler om, at familien Kirk Kristiansen, som ejer Lego, ønsker at bevare rettighederne i koncernen,« siger Roar Rude Trangbæk.

Hvis tilfældet er, at der reelt er stridigheder mellem de to grene af familien Kirk, så tvivler erhvervskommentator Jens Christian Hansen på, at de ville fortælle om det offentligt.

»Det er en meget privat og lukket familie, som beskytter familiemedlemmerne. Så alt, hvad der har været fremme om interne stridigheder i familien, er kun på rygtebasis,« siger han til bt.dk.