Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Ingen ved, hvor mange der går i burka.

Den nye burkarapport kan ikke bruges til at regne ud, hvor mange personer i Danmark, der bærer burka eller niqab. Den 54 sider lange rapport, som B.T. er kommet i besiddelse af, giver ikke noget videnskabeligt bud på, hvor mange personer i Danmark, der bærer en af de to omstridte muslimske klædedragter, der skjuler kvindens ansigt.

Til gengæld har forfatterne af undersøgelsen, som er lavet på Københavns Universitet, spurgt en række personer, om de kunne give et bud på, hvor mange der bruger niqab i Danmark.

Men gætterierne varierer fra alt mellem 30-40 personer, som talsmand Imran Shah fra Islamisk Trossamfund gætter på, og 200-400 personer, som journalist Lene Kühle fra Weekendavisen gætter på. Ellers lyder der et par gæt på 'højst 100', og et gæt på 'mellem 50-150', samt en tidligere undersøgelse med mange forbehold, der byder ind med 60 personer, og en enkelt professor i statistik, som siger 'mindst 24 og højst 196'.

Vidste ikke han var med

Sidstnævnte professor forklarer, at han gav sit bud i en telefonsamtale. Han har meget svært ved at huske sagen og anede faktisk ikke, at han figurerede i undersøgelsen.

- Jeg talte i telefon med en person, jeg kan ikke huske hvem, siger Svend Kreiner, professor i statistik ved Institut for Folkesundhed.

- Min udregning, (fra 24 til 196) må man sige, har en meget stor usikkerhedsmargen. Der er jo stor forskel på, om der er godt tyve personer eller op mod 200, forklarer han.

I undersøgelsen konkluderes det, at der er tale om 100-200 personer, der bærer niqab i Danmark. Det er primært baseret på de mange gæt fra flere personer.

Men professor i statskundskab, Mehdi Mozaffari, mener, at de mundtlige kilder kan vildlede.

- Man kan godt forestille sig, at nogle kilder vil byde på noget forkert, fordi de har interesse i enten at gøre tallet større eller mindre, end det er, siger han, men understreger at han ikke ved, om det er tilfældet.

Professor, dr. phil, Margit Warburg, som har ledet undersøgelsen, ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Andre læser også