En faktaboks bragt i Berlingske med henholdsvis kvindelige og mandelige egenskaber og gode råd til, hvordan kvinder kommer til tops i erhvervslivet, er blevet delt og kritiseret heftigt på de sociale medier.

Under overskriften 'FAKTA Kvindelige og mandlige egenskaber' listes en række karakteristika for de to køn såsom, at kvinder er loyale, hengivne, ivrige efter at trøste, samt blide og ømme. Mens mændene ifølge faktaboksen er fyldt med selvtillid, dominerende, magtfulde og har lederevner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Faktaboks bragt i Berlingske Tidende mandag d. 20-06.
Faktaboks bragt i Berlingske Tidende mandag d. 20-06.
Vis mere

Den blev bragt mandag i Berlingske i  forbindelse med artiklen 'Dansk ledelseskultur passer ikke til kvinder.'

Det har blandt andet fået foreningen Selskab for Ligestilling og en række debattører og politikere til både at skrive rasende indlæg imod de to faktabokse, mens nogle forsvarer dem.

»Nej nej, vi ER altså ikke sexister - vi videreformidler bare FAKTA! I ved, den største, journalistiske dyd,« skriver Selskab for Ligestilling blandt andet, mens debattøren Sanne Søndergaard også giver faktaboksen hug med på vejen.

»Fakta mig i røven*, Berlingske!*selvtilstrækkeligt, selvsikkert forsvar af egne synspunkter,« skriver hun på Facebook.

Selve artiklen handler om, at der er for få kvinder i toppen af dansk erhvervsliv, fordi mange kvinder ikke kan identificere sig med den typiske, maskuline topchef.

Ifølge  ekspert i kvinder og ledelse Sabrina Spangsberg, der netop har færdiggjort et prisbelønnet speciale med en undersøgelse blandt flere end tusinde kvinder, er der gode grunde til, at der mangler kvinder i ledelserne og bestyrelser i danske virksomheder.

»Kvinderne oplever et manglende match mellem deres egen identitet og toplederrollens identitet. Den historie, der fortælles om toplederrollen, er meget maskulin. Den handler om maskuline  værdier, mænd og grå habitter, som kvinder ikke kan identificere sig med,« siger hun blandt andet i artiklen.

Det er faldet mange for brystet, at forskellene på kvinder og mænd præsenteres som fakta i artiklen, og det er det heller ikke. I bunden står en kildeanvisning til undersøgelsen bag faktaboksen, som bygger på psykologisk forskning om, hvordan de to køn bliver opfattet - ikke hvordan de er per definition.

Her fremgår det, at de henholdsvis mandelige og kvindelige karakteristika er fremkommet via psykologiske test med kilden: 'Den psykologiske test Bem Sex-Role Inventory. Testet i Sverige af Roland S. Persson.'

Derfor er der også debattører, der raser over, den shitstorm, som Berlingske er havnet i.

Blandt andet skriver bloggeren Anne Sophia Hermansen.

»Hør engang, alle I kære kvinder, der igen er blevet sure på Berlingske. Mener I alvorligt, at Berlingske påstår, at det er kvindeligt at være blid og indfølende og maskulint at være risikovillig? Har I læst, hvad der står nederst i den faktaboks, I er blevet så rasende over?,« skriver hun og henviser til kilden.

Det er dog ikke kun den førnævnte faktaboks, der har vakt harme i meningsdannerdanmark. Også En anden faktaboks med gode råd til både samfund, virksomheder og kvinder skaber røre.

Især rådet om, at kvinder bør overveje at hyre en talepædagog, så de ikke lyder så skingre hidser folk op. Men også andre råd har skabt røre.

»Quiz: »Drop den pæne pige« -a) dating-tip fra et gulnet M-blad eller B) karriereråd til kvinder fra @berlingske-ekspertkilde i 2016,« skriver Søren Friis blandt andet på Twitter.

Der er dog også råd om at indføre kvoter i bestyrelser for kvinder på 30 procent og tvungen barsel til mænd.

BT arbejder på at få en kommentar fra Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.