Flere medier inklusiv BT og TV2 har den seneste tid bragt historier om frustrerede flygtninge rundtomkring i de danske asylcentre, men det står ikke så slemt til over det hele, mener flere ledere af asylcentre.

Beboere, der er trætte af tilværelsen på landets asylcentre samt ballade på de danske centre for asylansøgere. De historier har man efterhånden hørt en del gange i de danske medier.

Men er det nu også så slemt, som vi altid hører? Nej, mener flere ledere af asylcentrene i Danmark, som BT har snakket med.

»Alt er, som det plejer at være. Her er stille og roligt. De går i skole og hygger sig med hinanden. De trives godt. Jeg har ikke oplevet nogle dårlige episoder. Alt er positivt,« siger Allan Green, der er leder af Center Brønderslev, til BT.

Samme melding kommer fra den modsatte ende af landet. Gitte Thørring, der er leder af Center Sønderborg fortæller, at stemningen er normal. Der er god ro og orden og folk opfører sig pænt og passer deres ting, fortæller hun til BT.

Også på centrene på Rømø og i Toftlund, Bolderslev, Uge og Åløkke, er stemningen fin, fortæller Lars Schønwald, der er centerleder og har besøgt mange af landets centre de seneste måneder.

Der er dog altid en tilvænningsperiode på et par dage, inden de falder til, fortæller Lars Schønwald.

»Men når der er gået et par dage finder de ud af, at det ikke er så slemt. De har en uro i kroppen i starten, men i 99 procent af tilfældene går det over igen,« siger Lars Schønwald.

Han mener, at asylansøgerne og personalet på centrene tager situationen pænt, når man tænker på, hvilket pres der er på dem. Lars Schønwald har ikke oplevet den store utilfredshed, når han har været rundt på asylcentrene, fortæller han.

Det er dog ikke overalt, det hele kører på skinner. På Bornholm var der utilfredshed blandt de flygtninge, der ankom for en måneds tid siden.

Nogle af dem ville hellere være tæt på familien et andet sted i Danmark. Andre var ikke tilfreds med de penge, de modtog og nogle var kede af de værelser, de skulle bo i.

»Vi er taknemmelige over for danskerne og deres gæstfrihed, men de værelser vi har fået er for små - de er sikkert gode som feriebolig en dag eller to, men ikke ophold i en længere periode«, sagde en flygtning ved navn Abdul Aziz til TV 2 Bornholm.

I den sjællandske by Hammer, der ligger i Næstved Kommune, er en gruppe flygtninge heller ikke tilfredse med tilværelsen. De savner blandt andet bedre muligheder for transport.

»Det er ikke rart at bo her i Hammer. Det føles som om vi lever i et fængsel, og vi føler os helt isolerede,« siger en af flygtningene Mohammed Tosun til TV2.

At Mohammed Tosun og de 16 andre syriske flygtninge skulle være utilfredse med forholdene i landsbyen, kan lederen af det lokale sunhedscenter dog slet ikke genkende.

»Det er et helt forkert billede af, hvordan situationen er hernede. Vi har rigtig mange solstrålehistorier fra deres tid hos os, og de er hverken krævende eller utilfredse med at bo her,« fortæller Natan Ravn, leder af Hammer Sundhedscenter.

Han har ofte kontakt med de syriske flygtninge og hjælper blandt andet med lektiehjælp og anskaffelse af praktikpladser. Efter hans mening er de 17 flygtninge blevet fremstillet alt for negativt.

»Når man bliver filmet og interviewet i fire timer, så kommer man selvfølgelig til at tale om nogle ting, som måske ikke er så positive. For selvfølgelig er det svært, at komme fra Syrien til Hammer. Men tv-indslaget viste altså ikke hele billedet,« fortæller Natan Ravn til BT.

Ingen af de tre centerledere kan genkende billedet af frustrerede beboere, som man ofte hører om i medierne.

Asylcentrene i artiklen er tilfældigt udvalgt. Da der er tale om et meget lille udsnit af landets samlede antal asylcentre, kan de ikke vise et generelt billede. De kan kun vise, hvordan tingene forholder sig på netop de steder.