Romaernes sager er ressourcekrævende, og samtidig er der store praktiske problemer forbundet med udsendelsen, oplyser Nationalt Udlændingecenter.

De seneste måneder har romafamilier fra Serbien, Afghanistan og Syrien udgjort den største gruppe flygtninge herhjemme. Det viser nye tal fra Rigspolitiet ifølge Politiken.

Claus Birkelyng, der er vicepolitiinspektør i Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet fortæller, at asylmønstret har ændret sig meget i 2012.

- Vi bruger store ressourcer på at behandle serbernes sager, fordi der som regel er tale om romafamilier på op til otte mennesker. Samtidig er udsendelsen af dem forbundet med store praktiske problemer, fordi nogle familiemedlemmer går under jorden, mens andre sidder fængslet og venter på at blive sendt ud, siger han til Politiken.

Tallene viser yderligere, at ingen serbere har fået asyl i 2012, da sagerne vurderes til »åbenbart grundløse« af politiet og Udlændingestyrelsen. Men herefter søger mange i stedet om humanitært ophold og kan på den måde blive i Danmark i de gennemsnitligt seks måneder, som sagsbehandlingen tager, skriver Politiken.

I år har fem ud af 348 serbere fået humanitært ophold, og det ligger pres på det danske asylsystem, vurderer seniorforsker i europæisk flygtningeret ved Dansk Institut for Internationale Studier, Thomas Gammeltoft-Hansen.

- Det er helt klart et problem, at flygtningestrømmen fra Serbien optager pladser i asylsystemet. Især hvis der efterfølgende søges og gives afslag på humanitær opholdstilladelse, for så forlænger det sagsbehandlingen yderligere, siger han til avisen.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, har svært ved at se, hvordan myndighederne kan gøre andet end at prioritere opgaven højere.

- Selv om romafamiliernes ansøgninger om asyl i Danmark er udsigtsløse, har folk krav på at få deres sag behandlet. Det er ofte meget syge mennesker, der bliver dårligt behandlet i deres hjemland. Så er Serbien heller ikke bedre, selv om det er et EU-ansøgerland, siger hun til Politiken.