Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det kommer ikke som en overraskelse for erhvervsmanden Asger Aamund, at bestyrelsen i Vestas har valgt at fyre direktør Ditlev Engel. For hvis en direktør ikke leverer resultater i en industrivirksomhed flere år i træk, må han gå.

- Man er direktør for at skabe resultater, og hvis man ikke gør det, så er det ud af vagten. Direktører bliver målt på resultater og ikke anstrengelser, så hvis man flere år i træk ikke lever op til bestyrelsens mål, bliver man fyret. Sådan er det bare, siger Asger Aamund, der er bestyrelsesformand for biotek-selskabet Bavarian Nordic.

Ville ikke forlade den synkende skude
Økonomien i Vestas har skrantet lige siden finanskrisens indtog i 2009. Det har ikke kunnet skræmme Ditlev Engel væk fra den synkende skude, og det kan Asger Aamund godt forstå.

- Alle topchefer har i generne, at de vil knokle for at holde virksomheden oven vande. De ikke vil forlade deres virksomhed, når det går dårligt. Så vil man hellere slide og slæbe for at få dem op at stå igen og tage afsked, når den er på toppen, siger han.

Erhvervsmanden Asger Aamund synes, at Ditlev Engel har knoklet for at få Vestas på rette kurs.

- Ditlev Engel har jo slidt, slæbt og trukket vejret gennem Vestas i mange år. Man har lov til at være en offensiv og optimistisk erhvervsleder, men der er nok nogen, der vil bebrejde ham for at have slået for voldsomt ud med armene. Der er ingen tvivl om, at han har været med til at banke Vestas op til et meget stort globalt foretagende. Det kan man ikke tage fra ham, siger han.

Vestas store udfordring

Hele vindmøllebranchen er hårdt under pres, fordi energibilledet har ændret sig dramatisk. Vindmølle-energi er ikke så populært, som det har været. Derfor bliver Vestas nødt til at tage drastiske metoder i brug for at klare sig, ifølge Asger Aamund.

- Der skal rettes gevaldigt op på forholdet mellem indtjening og omkostninger. Det bliver den nye koncernchefs opgave nummer et, at indtjeningen forbedres og omkostningerne sænkes. Mit bud er at trimme virksomheden, siger Asger Aamund.

Han understreger på samme tid, at Vestas, på trods af udfordringerne, stadig er verdens næststørste vindmølle-producent og omsætter for mange milliarder om året.