Det var en sørgelig begivenhed, der førte til, at Danmarks største jordbesidder allerede som syv-årig blev ekstremt velhavende. I dag er den 41-årige lensgreve en af Danmarks rigeste adelsmand – og så tæt på de kongelige, at hele den kongefamilie deltog i hans bryllup.

Han har længe været kendt som Danmarks største jordbesidder. Og nu kan han også kalde sig en af Danmarks tre rigeste adelsmænd. Med en formue på over en milliard kroner er den 41-årige Lensgreve Bendt Tido Wedell nemlig en af de absolut rigeste danske aristokrater.

Forfatter og tidligere journalist Søren Jakobsen redegør i sin nye bog ’Overklassemagt’ for, at Danmark for første gang har fået tre adelige milliardær – heriblandt den jysk-fynske adelsmand .

»Bent Tido Wedell er milliardær og har de største godser i landet. Men han har en stor del af sin formue bundet i jord. Dertil har han også blandt andet et storlandbrug i Slovakiet,« fortæller forfatteren.

Den rige lensgreve er født ind i en af de ældste og såkaldte højadelige, danske familier. Som søn af lensgreve Tido Wedell og lensgrevinde Irene Wedell blev han allerede som helt ung bevidst om, hvad hans skæbne var – nemlig en dag at overtage familiens to godser, Frijsenborg ved Aarhus og Wedellsborg ved Assens på Vestfyn.

Men den forpligtende arv blev Bendt Tido Wedells længe før, det var forventet. Da han var kun syv år døde hans far, og arven blev en realitet. Dog var det hans mor, der stod for driften af godserne til sønnen blev gammel nok til at overtage dem.

Selv om Bendt Tido Wedell har en tvillingesøster, så var det aldrig på tale, at det var hende, der skulle arve godserne i stedet for ham. Men det havde lensgreven det helt godt med, fortalte han til Berlingske i 2015 i forbindelse med, at han fyldte 40 år.

»Så behøvede jeg ikke som andre at gruble over, hvad jeg ville være.«, sagde han.

Efter en tur på den prestigefyldte kostskole Herlufsholm, fik han en uddannelse som agrarøkonom og arbejdede i bankeverdenen i London, før han drog hjem og overtog de to godser.

Lensgrevinde Irene Wedell ses her foran Frijsenborg Slot.
Lensgrevinde Irene Wedell ses her foran Frijsenborg Slot. Foto: ERNST VAN NORDE
Vis mere

Med sin position som milliardær og Danmarks største, private jordbesidder, kan Bendt Tido Wedell ikke sige sig fri fra at have en vis magt.

Og var der et egentlig magtbarometer blandt de adelige i Danmark, så ville han uden tvivl ifølge Søren Jakobsen ligge højt. Foruden de store jordbesiddelser, har hans familie nemlig meget tætte bånd til kongehuset. Hans mor, Irene Wedell, var en nær veninde af dronning Margrethe – et venskab, der blev understreget, da hun tilbage i 1997 som den første nogensinde fik tildelt titlen som kammerdame.

Og de tætte bånd til kongehuset er fortsat til den næste generation, da både Bendt Tido Wedell og hans kone Pernille Wedell er nære venner af både kronprinsparret og prins Joachim.

Det kom blandt andet til udtryk, da Bendt Tido Wedell blev gift i 2004, hvor den samlede kongefamilie deltog. Og da hans mor døde deltog såvel Dronningen som prins Henrik ved hendes bisættelse.

Selv om det adelige blod og titel giver nogle fordele i forhold til samværet med de royale, så er det dog begrænset, hvad den rige jordbesidder ellers kan bruge den til.

Kronprinsparret er nære venner af Bendt Wedell. Her ses parret under et besøg på Frijsenborg.  
Kronprinsparret er nære venner af Bendt Wedell. Her ses parret under et besøg på Frijsenborg.   Foto: Henning Bagger
Vis mere

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen, der er kongehusekspert og historiker ved Københavns Universitet er det yderst begrænset, hvad en adelstitel har af betydning i dagens Danmark.

»Det forspring, som adelen før i tiden havde i kraft af rigdom og uddannelse og forbindelser, er jo blevet systematisk nedbrudt af det moderne uddannelsesvæsen, af demokratiske institutioner og af velfærdsstaten. Så i modsætning til andre lande, hvor man måske har sat mere pris på adelen i offentligheden, så spiller de ikke nogen særlig stor rolle i Danmark. Hoffet og kredsen omkring de kongelige er vist det eneste sted, hvor de gør sig, og hvor det stadigvæk har en betydning,« siger han.

Bendt Tido Wedell giftede sig med Pernille Korsbæk Poulsen, der er uddannet jurist, tilbage i 2004. Parret mødte hinanden, da de gik på Herlufsholm. Sammen har de tre børn; de to sønner Tido og Hannibal samt datteren Ingeborg.

Og den adelige familie har det godt på Fyn, hvor de tilsyneladende forsøger at leve et helt almindeligt liv.

»Vi er så glade for at bo på Wedellsborg. Det føles som en gave, hvor vi er i pagt med naturen og lokalsamfundet, hvor vi køber ind i Superbrugsen og hos bageren og fiskehandleren. Jeg spørger mine sønner, om de ikke også vil landmænd. Nej, siger de, og de skal ikke tvinges, de må selv vælge deres fremtid,« udtalte Bendt Tido Wedell i interviewet med Berlingske.

Irene Wedell var så nær en veninden af Dronning Margrethe, at både regenten og prins Henrik mødte op til lensgrevindens begravelse.
Irene Wedell var så nær en veninden af Dronning Margrethe, at både regenten og prins Henrik mødte op til lensgrevindens begravelse. Foto: Sonny Munk Carlsen
Vis mere

Helt almindeligt er lensgrevens liv dog ikke. For foruden at passe sine store godser og kæmpe jordområder, så har han også gang i en masse andre forretninger. Og når han skal rundt mellem sine godser, benytter han gerne sin helikopter.

Da lensgreven for nogle år siden fik besøg af lokalavisen Melfarposten, blev han spurgt om, hvordan det føles at være så rig og eje så meget jord. Lensgreven svarede forundret, at det aldrig var noget, han tænkte på for, 'du kan jo ikke spise jorden', forklarede han ifølge fyens.dk

Bendt Tido Wedell (bagerst i mditen) er Danmarks rigeste lensgreve og én af kun tre adelsmænd i Danmark, der kan kalde sig milliardær. Hans familie har gennem flere generationer haft tætte forbindelser til kongehuset.
Bendt Tido Wedell (bagerst i mditen) er Danmarks rigeste lensgreve og én af kun tre adelsmænd i Danmark, der kan kalde sig milliardær. Hans familie har gennem flere generationer haft tætte forbindelser til kongehuset. Foto: ERIK REFNER
Vis mere

Bendt Tido Wedell fortalte samtidig, at han ser det som sin fornemmeste opgave, at sikre sine to godsers beståen:

»Det er en gave at få lov at bo med sin familie på Wedellsborg,« lød det fra den stenrige adelsmand, der dog afslørede, at livet på Wedellsborg ikke er helt som andre steder:

»Wedellsborg emmer af historie, der omfavner mig dagligt. For eksempel når mine to sønner render og leger med de gamle rustninger nede af gangene,« fortalte lensgreven.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Bendt Wedell, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.