Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det er ikke kun broderfolket fra de norske fjelde, der mangler smør. Faktisk er der mangel på den vigtige smørbestanddel, fløde, i hele Norden - og smørlagerne strækker kun lige knap til at forsyne de sultne ganer.

Tirsdag fortalte flere mindre mejerier til bt.dk, at de ikke har mulighed for at sende smør til det smør-tørlagte Norge, da de i forvejen har rigeligt travlt med at leve op til efterspørgslen på det danske, svenske og norske marked.

Onsdag oplevde flere butiksindehavere i Hirtshals, at norske kunder kom og købte stort ind af smør.

LÆS OGSÅ:

Også hos Danmarks største mejeri, Arla, har man mærket det øgede behov for de fede mælkeprodukter.

- Jeg kan bekræfte, at der er en stor efterspørgsel. Og lige nu er der general mangel på fedt, smør og fløde i hele Norden, siger Theis Brøgger, der er pressechef hos Arla.

Især har svenskerne god grund til at være bekymrede. For ligesom Norge, der lige nu kæmper med smørmanglen, så har svenskerne tidligere på året været i bekneb af fedtstoffet. I september og oktober var der så stor mangel på smør i Sverige, at de svenske medier beskrev det som en krise. Siden har markedet dog stabiliseret sig, og nu er der atter nok smør til svensken – men kun lige netop til at dække behovet.

LÆS OGSÅ:

- På længere sigt, så har de et problem. For syv procent af deres mælkebønder stopper hvert år. Og produktionen af mælk er derfor faldende. Dertil kommer, at man i løbet af efteråret har set en fødevare-trend i Sverige, der siger, at man skal have noget rigtig mad. Det skal ikke være light.  Det skal være noget, der smager af noget. Der skal kæles lidt mere for maden, siger Theis Brøgger.

Svensker medier har ellers spekuleret i, at det ikke kun var faldet i den svenske mælkeproduktion og de fede, svenske madvaner, der var årsag til smørmanglen. Flere medier har antydet, at det var den danske fedtafgift, der blev indført den 1. oktober, der fik danskerne til  at hamstre smør i Sverige og Danmark. Men den teori kan Arla ikke bekræfte. 

- Før at vi kan konkludere, om fedtafgiften har haft nogen effekt på salget, så vil vi gerne hen på den anden side af julen. 

Mens både Norge og Sverige nu potentielt har smørproblemer i fremtiden, så mener Arla dog ikke, at det vil blive et problem i Danmark.  For det første, så er det Danmark, der lige nu er leveringsdygtig i mælkeprodukter, og for det andet, så bør efterspørgslen snart dale.

- Jeg tror, at det vil udligne sig igen efter nytår. Der går folk på slankekur, og så køber de knap så mange af de fede produkter, siger Theis Brøgger og beroliger de mange danskere, der måske kunne være blevet bekymret for, om der vil være nok smør og fløde til jul.

- Vores kunder har købt det, der skal til, for at de har nok til jul, siger Theis Brøgger.

Andre læser også