Forbruget af antibiotika skal reduceres i Danmark og resten af Europa. Ellers er der en reel risiko for, at det på sigt bliver umuligt at behandle en række almindelige infektioner.

Hvis det på sigt skal være muligt at behandle lungebetændelser og andre almindelige infektioner med antibiotika, skal forbruget mindskes, og antibiotika skal bruges med omtanke.

Forud for Europæisk Antibiotika Dag, der markeres over hele Europa på søndag, viser nye tal fra Det Europæiske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, at antallet af resistente bakterier er stærkt stigende. Rapporten viser, at der de seneste år har været en betydelig stigning i en række EU-lande. Det gør det svært og i nogle tilfælde umuligt at behandle infektioner, og de resistente bakterier er hvert år skyld i tusindvis af dødsfald.

Anna Rosbach er medlem af Europa-Parlamentet for De Europæiske Konservative og Reformister. Hun betegner udviklingen som en trussel mod hele Europa. Hun arbejder på at få parlamentet til at træffe beslutninger, der skal bremse udviklingen. Det skal, påpeger hun, blandt andet ske gennem forebyggelse og udvikling af ny medicin og gennem oplysning.

- Forbruget af antibiotika er alt for højt i en række EU-lande. Den eneste måde at bremse udviklingen på er at få forbruget under kontrol. Det gælder både hos mennesker og hos dyr. Antibiotika-resistens stopper ikke ved landegrænserne - derfor er der brug for en samlet europæisk strategi, siger Anna Rosbach og uddyber:

- Flere og flere sygdomme bliver stadig sværere at behandle. Hvis vi ikke gør noget ved problemet nu, ender vi med at rulle tiden tilbage til, før antibiotika blev opfundet. Det vil være den største sundhedskatastrofe i nyere tid, siger hun.

Sundhedsministeriet oplyser, at det danske forbrug af antibiotika er steget med 28 procent fra 2002 til 2011.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) understreger vigtigheden af at reducere forbruget.

- Selv om vi i Danmark har et relativt lavt forbrug sammenlignet med mange andre lande, skal vi alle være bevidste om, at overforbrug af antibiotika kan få store konsekvenser for vores sundhed, siger hun i en pressemeddelelse.

Sundhedsministeret står sammen med Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Dansk Selskab for Almen Medicin og Lægeforeningen bag hjemmesiden www.antibiotikaellerej.dk, der har til formål at vejlede folk i at blive hurtigere rask uden brug af antibiotika.