Arbejdsrelaterede sygdomme opleves oftere og oftere i restaurationsbranchen. Det skyldes ringe arbejdsforhold, mener en arbejdsmiljøforsker.

Oftere end tidligere må ansatte i restaurationsbranchen melde sig syge på grund af arbejdet. På otte år er antallet af medarbejdere, som anmelder en arbejdsbetinget sygdom, næsten fordoblet. Det skriver Avisen.dk.

- Det her er et billede på en branche, hvor man ikke har styr på arbejdsforholdene, vurderer arbejdsmiljøforsker Henrik Lund fra Roskilde Universitet.

I 2003 fik Arbejdsskadestyrelsen 214 anmeldelser fra ansatte på hoteller og restauranter om erhvervsbetingede sygdomme. I 2011 var antallet steget med 93 procent til 414 årlige anmeldelser.

Flere kilder peger dog på, at det reelle tal sandsynligvis er meget større, da der i branchen ikke er tradition for at anmelde arbejdsskader.

Årsagen til den voldsomme stigning er, at finanskrisen og den høje arbejdsløshed får medarbejderne til at hænge fast i en hård og opslidende branche.

- Det her er ikke en branche, hvor man skal blive hele livet. Men man bliver der jo, hvis der ikke er andre job. Ansatte går langt for at bevare deres arbejde, og de går også længere, end deres helbred kan klare, siger arbejdsmiljøforsker Henrik Lund til Avisen.dk.

Krisen betyder, at unge ufaglærte ikke som tidligere kan give den gas et par år og derefter hoppe videre til en anden branche, hvis chefen stiller urimelige krav eller tjansen som kok eller tjener bliver for hård.

- Før var det kutyme, at mange rykkede videre efter et par år, men nu ser vi, at folk bliver hængende eller kommer tilbage til branchen på grund af krisen, siger Randi Smitsdorf, som er gruppeformand for Aarhus-afdelingen af 3F Hotel og Restauration.

Flere 3F-lokalafdelinger bekræfter over for avisen.dk, at erhvervssygdomme er et stort problem i restaurationsbranchen. De oplever en klar stigning i antallet af medarbejdere, der henvender sig, fordi jobbet har ødelagt deres helbred.

BNB