Det kan være dejligt at være ansat i Lego eller Ikea, når man som medarbejder bliver belønnet med en bonus, hvis det går godt for legetøjskoncernen eller møbelgiganten. Men virksomhederne har som regel en bagtanke med bonussystemet, fortæller erhvervskommentator.

En ekstra månedsløn eller mere. Bare sådan lige ekstra, fordi det går godt for virksomheden. Det ville mange nok blive glade for.

Når man som medarbejder kan se, at ejerne af den virksomhed, man arbejder i, bare kravler længere og længere op på listerne over  verdens rigeste, og at milliarderne ruller ind, så varmer det lidt, at der også bliver tænkt på den menige medarbejder. For når der også kommer lidt ekstra ind på ens egen konto, så bliver det nok pludselig lige lidt sjovere at stå og scanne møbler ved kassen i Ikea eller at pakke de farvede plastikklodser på Lego-fabrikken.

Både svenske Ikea, der ejes af milliardæren Ingvar Kamprad og hans familie, samt danske Lego, der ejes af Danmarks rigeste familie, familien Kirk Kristiansen, er kendt for at give deres ansatte bonusser, når det går godt for virksomhederne.

De ansatte i Lego kan for eksempel i slutningen af marts se frem til et løncheck, der rummer mere end den plejer, da virksomheden grundet et rekordregnskab med et overskud på over 9 milliarder kroner, igen i år udbetaler bonus på mindst fem procent af en årsløn til alle.

Og før julen 2015 udbetalte Ikea i alt 772 millioner kroner i bonus til sine ansatte, som blev sat ind på deres pensionsopsparing. Og derudover er det muligt for de ansatte at gøre sig fortjente til yderligere bonus, hvis de varehuse, de arbejder i, opfylder årets mål, hvilket skete for langt de fleste varehuse i 2015. Det betød, at mange Ikea-ansatte fik en bonus på én ekstra månedsløn.

Men det er ikke helt uden forpligtelser, når man modtager bonusser fra arbejdsgiveren. Der forventes nemlig noget til gengæld.

Det forklarer Claus Skovhus, der er erhvervskommentator hos Berlingske Business.

»Ved at belønne de ansatte ekstraordinært, får de del i succesen, og de bliver mere loyale over for virksomheden og også over for de hårde beslutninger, der måtte blive truffet,« siger han og tilføjer, at man skal huske på, at de ansatte jo følger med i medierne og derved kan læse, hvor godt det går for ejerne af virksomhederne.

En bonus signalerer altså taknemmelig fra arbejdsgiveren til den ansatte, men til gengæld forventer arbejdsgiveren, at den ansatte er loyal overfor virksomheden.

Ifølge Claus Skovhus er bonus-systemet langt fra ukendt i erhvervslivet.

»Det sker i en lang række selskaber, nogle steder er bonus en del af ansættelseskontrakten, andre steder er det en mere kollektiv belønning, hvor det er fastlagt, hvor stor en del af overskuddet, som skal tilbage til de ansatte,« siger han og forklarer, at bonussens størrelse også varierer fra selskab til selskab.

I nogle selskaber får de ansatte en bestemt procentdel af overskuddet, mens de i andre med bonusordninger får f.eks. en bestemt procentdel af deres løn.

»Hos Lego tyder det på, at de har en bonus, som også afhænger af, om din konkrete afdeling har klaret sig bedre end forventet. Det kan kun Lego svare på, men der er virksomheder som meget nøje måler de forskellige afdelingers bidrag til overskuddet, hvilket betyder, at de afdelinger, der har klaret sig bedst i forhold til resultatmålene, får en større bonusandel, mens de afdelinger, som klarer sig mindre godt, også får en mindre belønning,« forklarer Claus Skovhus.

Legos pressechef udtalte tidligere fredag til bt.dk, at der i Lego er nogle ansatte, der har bonusordninger på op til 35 procent af årslønnen:

»De ansatte er på forskellige bonus-systemer afhængigt af, hvor de arbejder. Og den potentiale bonus kan være helt op til 35 procent. Men om der er nogen, der får udbetalt 35 procent, det kan jeg ikke lige udtale mig om,« siger  Roar Rude Trangbæk.

Pressechefen ville heller ikke afsløre, hvor meget koncernen samlet udbetaler i bonus i 2016 til dens over 17.000 ansatte. Lego fik et overskud på hele 9,2 milliarder kroner efter skat, viste det seneste regnskab, som virksomheden fremlagde i begyndelsen af marts.

Ifølge Claus Skovhus kan et bonus-system være et ’fantastisk instrument’ for en virksomhed, hvis systemet er gennemsigtigt og forståeligt.

»Hvis bonussen lander tilfældigt, kan der opstå fnidder i organisationen, for dem, der får mindst, vil føle, at de også betyder mindre for selskabet. Det betyder, at der kan opstå misundelse,« siger han og tilføjer:

»For Lego er den gode historie, at familien vil dele festen med de ansatte og dermed udtrykke taknemmelighed for deres indsats, og familien vil også gerne sikre sig, at de ansatte kan mærke, at de er med til festen.«

Det er for øvrigt anden gang i år, at de ansatte får udbetalt ekstra med deres løn. Op til jul besluttede familien Kirk Kristiansen nemlig at forgylde alle Legos ansatte med en ekstraordinær julegave. Alle ansatte fik simpelthen en ekstra måneds løn udbetalt sammen med deres almindelige løn i januar.