Jeg ved snart ikke, hvem der bærer den største del af skylden for det politiske hyleri, vi oplever gang på gang. Er det journalisterne eller politikerne, der holder historierne i live og trækker dem i langdrag? Og hvad vil de opnå med deres arbejde? Skabe retfærdighed? Fortælle sandheden om virkeligheden? Ændre verden?

Politikere går efterhånden mere op i at få ret end i at bane vej for muligheder. Journalister har ofte mere travlt med at udskamme andre end selv at tage ansvar for, om de bidrager med indsigt. Her kommer et par oplagte eksempler, som burde få begge grupper til at overveje, hvilken andel de har i hele denne onde spiral af  politikerlede og mangel på god tone.

Det er nok ikke helt ved siden af skiven, hvis jeg siger, at denne uges mest udskældte mand var vores trafikminister Ole Birk Olesen. PostNord stod med et milliard-underskud, som han burde have kendt til, og som han ikke havde oplyst om endsige gjort noget ved. DFerne var tossede og Socialdemokratiet ligeså. Med rette. Problemet i den sag er dog for mig at se, at al taletid gik med at diskutere, hvorvidt manden var inkompetent eller arrogant.

Jeg bilder mig ind – men det er selvfølgelig blot en påstand og ikke noget, jeg kan bevise – at langt, langt de fleste danskere var og er fuldkommen ligeglade med, om Birk Olesen er arrogant eller ej.

Trafikminister eller ej. De vil bare have deres post. Det arrogante i det her er nemlig ikke, hvem der har sagt det ene eller det andet. Det arrogante er, at man forlanger, at alle danskere uanset alder og social status skal kunne modtage al deres post på en computer. Det arrogante er, at man tillader sig at tage 27 kroner for et brev uden at kunne garantere for, at det kommer frem samme uge – hvis det overhovedet kommer frem.

Alt det dér med at skælde en minister ud – højlydt og med himmelvendte øjne – det bidrager kun til én ting: Mere politikerlede.

Følger man debattør Lars Trier Mogensen, vil man vide, at Birk Olesen tidligere selv var journalist på Ekstra Bladet og i øvrigt skrev nogle ret usmagelige artikler om bl.a. de mennesker, der i denne uge slæbte ham rundt i gabestok. Var det i virkeligheden dét, det hele handlede om? Gammelt nag og selvretfærdighed? Hvis det ikke er gået op for Birk Olesen og andre journalister af hans karakter, at det koster på den lange bane, når man gradbøjer virkeligheden og fordrejer sandheden, så burde det nu være mejslet i granit. Men jeg havde stadig foretrukket, at Birk Olesens modstandere havde nøjedes med de himmelvendte øjne for derefter at fokusere på, hvordan vi får et ordentligt postvæsen. Til helvede med manden – kig nu på bolden!

En anden sag, der ikke fik nok opmærksomhed trods sit vigtige indhold, var afsløringen af, at Plejehjemmet Lotte i de år, hvor Thyra Frank drev det, kostede mindre pr. beboer end de øvrige kommunale plejehjem. Dykkede man ned i tallene, handlede det blandt andet om, at man sparede rigtig mange penge på vikarer, fordi sygefraværet var markant mindre på Lotte end nogen andre steder i landet. Og de penge brugte man så på at give de gamle nogle lækkerier, som gjorde dem glade. Man kunne så have interesseret sig for, hvorfor sygefraværet var så meget lavere, men det har hverken politikere eller journalister fundet relevant. Så her er mit bud: Sygefraværet var markant mindre på Lotte, fordi det var et rart sted at arbejde. Efter al sandsynlighed fordi man havde en god og rar ledelse. Lyder det ikke som et ret kvalificeret bud?

Men jeg kan godt se, at hvis man har et politisk budskab om, at plejehjem og alt muligt andet bare skal have flere penge, så er det naturligvis noget lort (ja, undskyld), at Thyra Frank har påvist, at man både kan skabe en ordentlig arbejdsplads, et godt sted for de gamle og samtidig spare penge.

Igen bilder jeg mig ind, at vi (der hverken er politikere eller journalister) er forholdsvis ligeglade med, om Thyra Frank har skrevet en stil af, om hun er for rund, om hun er talblind, eller hvad ved jeg. Vi interesserer os for, hvad det er for en virkelighed, vi kan se frem til, når vi selv bliver gamle og eventuelt skal på plejehjem.

Det er der ikke mange, der ved noget om på Borgen eller i pressen, lader det til. Så lad mig hjælpe på vej: Mine forældre har gennem en lang årrække optrådt på omkring 80 forskellige plejehjem hvert år. Jeg er ret sikker på, det er danmarksrekord i plejehjemsbesøg. Og mine forældre fortæller hver gang, at hvor der er en interesseret og empatisk ledelse, er de gamle helt anderledes livlige og glade end andre steder.

Åh, jo – der er masser af hjælp hentet udefra. Både hænder og penge fra private initiativer og penge skaffet via basarer og lignende. Men det er ledelsen, der først og fremmest tegner kulturen hele vejen gennem systemet.

Jeg kender omvendt også hjerteskærende eksempler på, hvordan de gamle nogle steder tøffer tavse ind i kaffestuen og med bøjet hoved sætter sig omkring et upyntet juletræ, mens de modtager én småkage og én kop glögg i plastkrus, fordi arrangementet er noget, der bare skal overstås, da det ødelægger alle rutinerne. Heldigvis hører det til sjældenhederne. Men jeg kunne dykke ned i et hav af positive historier.

F.eks. kan jeg oplyse, at mange gamle faktisk er lykkelige for robotter, der kan made dem (det er mindre ydmygende end at blive madet af en ung pige). Eller lykkelige for de japanske toiletter, der spuler numsen efter toiletbesøg (det er nemlig pinligt at blive spulet af en ung fyr). Men det er som om, man (læs: journalister eller politikere) hellere vil fortælle historier som: ’Pas på! Robotterne kommer’ og ’Vi mangler varme hænder’.

Vi har mest brug for varme hjerter og ikke alt muligt ævl og kævl. Så til politikere og journalister: Hvis I vil vide noget om, hvad der foregår på plejehjem, så ring dog til Keld og Hilda. Og sagt i al beskedenhed:

De kan faktisk også fortælle jer noget om, hvordan man opfører sig ordentligt.

Annettes uge på Instagram: