Fem år med uddannelse, erhvervserfaring, kurser og frivilligt arbejde i Danmark og i udlandet var for femte år i streg ikke nok for 25-årige Anne Sofie Larsson, der har en drøm om at blive tandlæge, som BT beskrev sidste sommer

For femte år i streg fik hun forleden den barske besked, at hun er blevet vejet for let til en plads på tandlægestudiet i København, som hun har søgt ind på via kvote 2, hvor det er erhvervserfaring, frivilligt arbejde og udlandsophold, der kan være en del af ansøgningen i stedet for det rene karaktergennemsnit. 

- Jeg har virkelig alt på mit CV. Jeg har brugt fem år på at forberede mig og gøre min ansøgning bedre hvert år. Jeg er simpelthen så frustreret, for kvote-2 virker jo ikke. De siger, man skal gøre en masse, og så gør man det, men man kommer stadig ikke ind, siger Anne Sofie Larsson.

Anne Sofie Larsson har en drøm, og det er at blive tandlæge. Men hendes gennemsnit på 6.7 fra gymnasiet er ikke nok til tandlægestudiet, der sidste år krævede et karaktersnit på 10. Derfor har hun taget en bachelor i tandpleje, som hun blev færdig med i 2012 med lutter topkarakterer. Efterfølgende fik hun arbejde i Lyngby-Taarbæk kommunes tandpleje, hvor hun har samlet en stor portion erhvervserfaring. 


Desuden har hun arbejdet som frivillig på skoler og frivilligcentre, hvor hun blandt andet har hjulpet hjemløse og socialt udsatte med tandpleje.

Siden 2012 har hun deltaget i kurser og messer for at blive en bedre tandplejer, alt sammen for at samle sammen til en god kvote 2-ansøgning. Men det har altså vist sig endnu engang ikke at være nok for Anne Sofie Larsson.

Anne Sofie Larsson har også været i udlandet og arbejde som frivillig i Cambodia, og hun har været på udvekslingsophold i New York og Firenze, som hun har betalt tusindvis af kroner for.

Hendes kolleger fra tandplejen er da også lige så uforstående som Anne Sofie selv over, at hun endnu engang er blevet afvist.

- Der er ingen, der forstår det. Det er helt sindssygt, siger Anne Sofie Larsson, der har svært ved at forstå, at hun er blevet opfordret til at lave en god kvote 2-ansøgning, når hun alligevel bliver afvist gang på gang.

- Jeg er rigtig ked af det, men jeg er også rigtig frustreret. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg er blevet opfordret til at knokle for at få andre kvalifikationer end mit karaktergennemsnit, når jeg fem år senere kan konstatere, at det ikke hjælper noget, selvom det er det, jeg har fået at vide, at jeg skal gøre, siger Anne Sofie Larsson. 

Den 25-årige tandplejer nægter dog at give op. Hun overvejer nu at søge en restplads på et universitetsstudie, som kan være med til endnu engang at forbedre hendes CV.

- Jeg vil bare så gerne, og jeg er helt syg efter at komme i gang. Hvis bare jeg selv kunne betale for min egen uddannelse, så ville jeg være glad, siger Anne Sofie Larsson, der nu overvejer at søge en restplads på Syddansk universitet i Biologi, som hun kan bruge på sin kvote 2-ansøgning næste år.