Lyt til artiklen

Som 11-årig vandt Anne Gadegaard børnenes MGP. Siden har hun optrådt og mistet både sin mor og mormor

Stolen ved siden af 20-årige Anne Gadegaard er tom. Normalt sad enten hendes mor eller en manager i stolen og overvågede og styrede interviewet. Men Annes mor er død, og hun har ikke længere noget pladeselskab.

- Det er første gang, jeg sidder her alene og bliver interviewet. Så det er endnu en grænse, jeg er i gang med at overskride, fortæller Anne.

Den unge piges grænser er blevet rykket og overskredet flere gange gennem årene. For to år siden døde Annes mor, Dorthe, af kræft. For kun tre uger siden bukkede hendes mormor under for samme sygdom.

Kræft er en alvorlig og kompliceret sygdom, der rejser mange spørgsmål. Læs mere om, hvorfor man får kræft, hvilke undersøgelser man skal igennem - og hvad chancerne for overlevelse er på Netdoktor.dk

Alting gik i stykker

- Kører du bil lige nu, spurgte Annes far i Aarhus flere gange i telefonen, da han for tre uger siden ringede til sin datter i København.

- Nej, far, jeg kører ikke bil, sig det nu bare!

- Mormor døde i morges.

Alt inde i Anne gik i stykker. Computeren og tasken smed hun fra sig uden at tænke sig om. Hun lagde sig ned og begyndte at hulke. Det udviklede sig nærmest til skrig og råb. Endnu en vigtig kvinde i hendes liv var blevet taget bort af den altødelæggende sygdom.

Tæt forhold til mormor

- Jeg kunne slet ikke kapere det. Lægerne havde sagt, at hun var rask nok til endnu en omgang kemoterapi, så de havde ikke opgivet hende. Derfor kom det så pludseligt, at hun bare... døde, fortæller Anne.

Hun var egentlig på vej ud til sin svigermor, men sammen med sin kæreste Micky Skeel Hansen, der er sanger i bandet Puls, tog de hjem til deres lejlighed på Østerbro.

- Jeg havde et rigtig tæt forhold til min mormor, på trods af at hun boede i Aalborg, og jeg i København. Hun var så stolt af mig og min musik, og jeg hang over alt på hendes vægge, som man jo gør hos bedsteforældre, husker MGP-stjernen.

Mor døde hurtigt

Annes mors sygdomsforløb gik meget hurtigt. I løbet af et år fik hun konstateret kræft, fik behandling og døde.

- Hun havde kræft fem steder i hjernen, så vi vidste godt, hvilken vej det gik, fortæller hun stille. Alligevel var det et kæmpe chok for den kun 18-årige pige, da moderen ikke længere trak vejret.

- Jeg var lige ved at besvime, da hun døde. Jeg var nødt til at lægge mig ned, fordi jeg havde så meget smerte og hovedpine. Det var så surrealistisk at vågne dagen efter, og hun bare ikke var der, mindes MGP-stjernen.

Selvom to nære mennesker i den unge piges liv har tabt kampen mod kræft, er Anne ikke bange for at lide samme skæbne.

- Der er kræft i alle familier efterhånden. Jeg er ikke bange for selv at få det, det kan jeg ikke bruge min tid på. Men jeg synes, at min kvote er opbrugt, nikker hun. Ikke flere skal dø af sygdom.

Hvis din familie er særlig ramt af kræft, kan du få undersøgt, om du har særlige gener, som gør, at du har større risiko for at få kræft. Læs mere om kræft og arv på Netdoktor.dk

Forsøgte comeback

Da Anne måtte sige farvel til sin mor i 2010, var hun på nippet til et comeback. Efter MGP-sejren i 2003 med sangen ’Arabiens drøm’ har Anne indspillet fem album, vundet guld og platin og optrådt over hele Danmark. Nu var hun klar til at prøve igen. Med kontrakt hos Jon Nørgaards pladeselskab, en single og et nyt, anderledes look, var vejen tilbage til karrieren klarlagt. Fansene var bare mere optagede af Annes sexede røde hår end af musikken.

- Vi tænkte bare, at vi skulle markere, at jeg var vokset. Men det kom til at være alt for lidt mig. Mit forhold med Jon og min manager Amanda blev også lidt for familieagtigt. Der var ikke rigtig nogen gennemtænkt plan, reflekterer den 20-årige pige, hvis hår i dag har en smuk lysebrun farve.

Forlod pladeselskab

Efter en sommer med masser af optrædener forlod Anne Jons pladeselskab:

- Tidspunktet var bare ikke det rigtige, siger Anne.

Omkring samme tidspunkt mødte Anne sin kæreste, Micky Skeel Hansen. Han boede i København, og for at komme lidt væk fra død og ødelæggelse, rykkede Anne sit liv op ved rødderne og flyttede over til ham. Kæresten er en af grundene til, at Anne i dag har det godt, og samtidig kan snakke om alt det sørgelige. I begyndelsen var tiden i hovedstaden hård.

- Jeg havde ingenting herovre. Familie, venner, alt var i Aarhus, indrømmer hun. Når kæresten skulle ud at optræde, var Anne alene hjemme i lejligheden, i en by hun knap kendte.

- Det er så forfærdeligt, hvis man i forvejen er ked af det, at være alene, og måske sove alene. Man sidder bare og bliver mere og mere ensom. Jeg var så ked af det så tit, fortæller Anne.

Sammen med kæresten har Anne kæmpet sig igennem sorgen. Han er der altid og hjælper hende med at tænke positivt. Netop de positive tanker og et ønske om at have det godt har hjulpet Anne på vejen til et liv, hvor hun kan reflektere over alt det sørgelige.

Vil udgive bog

- Hvis jeg tænker negativt, så bliver alt negativt. Derfor koncentrerer jeg mig om at tænke positivt. Jeg vil være glad. 2013 bliver et godt år. Det har jeg bestemt mig for, fortæller den 20-årige pige, der har lagt fortiden bag sig.

Micky støtter også Anne i hendes seneste projekt.

- Det hjælper at tale om tingene. Min mormor skrev detaljerede dagbøger om alt, hun oplevede. Det har inspireret mig. Jeg vil skrive en bog om mit liv, alt det jeg har oplevet efter MGP. Det bliver mit næste projekt, forsikrer en viljestærk Anne Gadegaard.

Anne har mange planer om både musik og fremtiden. Med sig har hun en støttende kæreste, under sig har hun sin mor og mormor - og foran sig har hun sin fremtid.

SE OGSÅ BILLEDERNE ER BARNESTJERNENS FRÆKKE FORVANDLING