BT fik torsdag eftermiddag en mail fra Anne Skarby, en 17-årig gymnasieelev fra Ringkøbing. Hun havde tidligere på dagen set den debat, der var opstået i kølvandet på modemagasinet Covers brug af en ultratynd model. At være tynd blev nu endnu engang udlagt som et sygdomstegn og som værende grimt, og da Anne selv er meget tynd, følte hun en trang til at blive hørt.

Derfor skrev hun sine tanker og oplevelser ned. »Undervægtig og forkerte kropsidealer« blev overskriften på den mail, der vakte opsigt i redaktionens indbakke. Anne Skarby har selv været udsat for mobning, fordi hun er tynd. Også fra voksne.

LÆS OGSÅ

LÆS OGSÅ

Men hun er altså ikke syg. Og hun spiser rigtig meget, fortæller hun. Alligevel møder hun konstant hæmningsløse mennesker, der fortæller hende, at hun ikke ser ud, som hun bør. Det gør hende sur, og det er på det brændstof, hun har skrevet følgende opråb:

Jeg er 17 år gammel, 1.64 høj og jeg vejer 37 kg.

Jeg har hele mit liv været tynd, og det er sådan min krop er skabt fra naturens side, men som naturlig undervægtig pige, møder jeg dagligt stødende og sårende kommentarer omkring min krop/vægt.

Jeg bliver beskyldt for at være opmærksomhedskrævende, spiseforstyrret, syg og grim, blot fordi jeg er tynd.

Jeg er sikker på at det sårer en tynd pige ligeså meget, som det sårer en tyk pige, at høre negative kommentarer omkring hendes krop.

Men det er efterhånden blevet »forbudt« at være tynd, det er så tabubelagt, at man ifølge mange burde skamme sig som spinkel pige. Det er i hvert fald sådan, samfundet griber det an.

Foto: Privatfoto
Vis mere

Efter modeugen i København blev der igen sat fokus på, at modellerne var for tynde. Der blev skrevet, at de så syge ud, de var usunde, og simpelthen ikke var attraktive at kigge på.

Men i et forsøg på at sætte kraftige piger frem i lyset og fremhæve deres former som en positiv ting, bliver undervægtige piger, nedgjort og sat til side.

I dag fokuserer medierne kun på, at en rigtig kvinde har former, og hvis man er tynd, er man syg og ikke god ved sin krop.
Man forsker konstant i spiseforstyrrelser og hvad der er årsagen til, at unge piger vil stoppe med at spise bare for at få den »perfekte« krop.

Men hvad er den perfekte krop egentlig? Er den perfekte krop ikke en krop, man selv er tilfreds med? Og kan det lade sig gøre at være tilfreds i sådan et samfund?

Foto: Privatfoto
Vis mere


Jeg forstår ikke, at vi som mennesker finder det så grænseoverskrivende og krænkende at fortælle en tyk pige, at hun burde tabe sig, og at hun ikke ser pæn ud, som hun er. Men at det derimod er helt okay at snakke så grimt til en tynd pige.

Jeg oplever ofte, at folk tager fat i mig og bærer mig bare for at kommentere på, hvor tynd jeg er. Det går over min grænse, og jeg tvivler på, at de samme mennesker tager fat i tykke piger for at se, om deres arme kan nå rundt om deres mave.

Jeg har været udsat for direkte mobning fra voksne mennesker, ekspedienter i tøjbutikker, andre unge eller helt fremmede fra nettet eller på gaden.

Jeg støder dagligt i sårende kommentarer, som sætter sig fast og ikke bliver glemt.

Jeg synes, det er på tide, at kropsidealer bliver sat frem i lyset på en anden måde.

Det er endelig ved at være »okay« at være overvægtig og have former. Men nu går det i en forkert retning igen. Man bliver ikke mindre kvinde af at være tynd.

Lige nu på de sociale medier er der en stor debat oppe omkring undervægt, og det med at være magtesløs omkring sin vægt og andres opførelse. Debatten startede, da modemagasinet Cover havde billeder af en meget tynd model.

Lad der komme fokus på kropsidealer, skønhed og mobning. Det er på tide, at undervægtige piger også bliver hørt!

LÆS OGSÅ