Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Morten Stricker

Gav sygeplejerske 40.000 for meget i løn. En fejl, siger ledelsen. Nej, det var bevidst bedrageri, lyder det fra ansatte.

Ny skandale rammer nu retspsykiatrisk afdeling i Risskov, der det seneste år har været ramt af utallige sager om skjulte flugter, vold mod patienter og medicinkaos.

En tidligere ansat på lønningskontoret fortæller nu til BT, at en mellemleder stod bag snyd med aflønningen til en sygeplejerske, som han syntes fik for lidt i løn.

- En dag, hvor jeg sad og tastede løn, opdagede jeg, at en sygeplejerske uretmæssigt stod til at få tillæg for at arbejde fra 15 til 23. Mine to kollegaer sagde, at de havde det dårligt med det, men at det var vores mellemleder, der havde bedt dem om at gøre det, siger den ansatte, som ikke ønsker sit navn i avisen.

Forkert løn skyldes ’kommunikations-fejl’ - 1

Han opdagede løn-snyderiet i sommeren 2012 og gik straks til sygeplejersken med den lidt for store lønseddel.

LÆS ALT OM DET SKANDALERAMTE HOSPITAL PÅ BT.DK/GALEHUSET HER

- Jeg sagde, at hun skulle få det standset. Hun sagde, at hun også selv havde det dårligt med det, men at det var en aftale, som hun og mellemlederen havde.

Var gal

I de første måneder af 2012 var der givet ca. 40.000 kroner for meget i løn. Det er uvist, om det også foregik før 2012.

Nogle dage efter blev den anonyme ansatte fra lønningskontoret så kaldt ned i gården til samtale med mellemlederen.

- Han var gal over, at jeg havde kontaktet hende. Han sagde, han havde gjort det, fordi det var blevet afvist af den øverste ledelse at give hende mere i løn. Han sagde, at jeg skulle fortsætte fejltastningen, men jeg nægtede, idet det jo var bedrageri. ’Så gør jeg det bare selv’, svarede han, ifølge den tidligere ansatte, som kort efter forlod sit job.

Lederen havde held med at presse de øvrige på kontoret til at fortsætte fejludbetalingerne.

- Det var ubehageligt, at ens chef forsøgte at presse en på den måde. Det stred mod alt, hvad jeg står for. Jeg begyndte at føle mig klemt derude og gik ned med stress. Så da jeg fik muligheden for at få job et andet sted, takkede jeg ja med det samme.

På det tidspunkt var snakken dog begyndt at gå på retspsykiatrisk afdeling, og der gik ikke længe, før en plejer - som stadig arbejder på hospitalet og derfor også ønsker at være anonym - besluttede sig for at kigge lidt nærmere på sygeplejerskens lønninger.

Anmeldte sagen

- Jeg tænkte, ’det er løgn’, da jeg så, at nogen systematisk havde givet sygeplejersken forkert tillæg for ca. 40.000 kroner. Jeg blev samtidig vred over, at en mellemleder havde presset de her ansatte til at taste forkerte oplysninger ind. Derudover blev jeg skuffet over, at de ikke var i stand til at sige fra, og at man som kollega bare tager imod de her penge, forklarer plejeren, der derfor straks valgte at anmelde sagen til ledelsen.

- Jeg sendte et anonymt brev med kopi af lønregistreringerne, der dokumenterede, hvad der var foregået. Brevet blev sendt til afdelingsledelsen, hospitalsledelsen, tillidsfolkene og endda til Region Midtjyllands psykiatriledelse.

Forkert løn skyldes ’kommunikations-fejl’ - 1

Plejeren kunne dog ikke dokumentere mellemlederens rolle og nævnte det derfor ikke. Plejeren regnede dog med, at det ville komme frem, når hændelsen blev undersøgt til bunds. Det blev den dog aldrig.

- I stedet blev det blot nævnt som en sidebemærkning på et personalemøde. Her stod ham mellemlederen og sagde, der var sket en fejl, og at den nu var rettet, samt at problemer i fremtiden skulle holdes internt på afdelingen. Jeg havde nok håbet, at der blev handlet på det, men i stedet blev der bare lukket ned. Jeg må sige, jeg har mistet troen på, at tingene nogensinde vil blive anderledes herude, siger plejeren.

Forklaringen om, at der skulle være sket en ’fejl’, kommer bag på den tidligere ansatte på lønningskontoret, som derfor nu overvejer sit næste skridt.

- Det var ikke en fejl. Han tvang beslutningen igennem, så hun kunne få forkert løn. Så det er klart, at hvis det ender med en politisag, så må jeg jo fortælle dem om det her. Det er min pligt.

Hverken den pågældende mellemleder, som skulle have orkestreret bedrageriet, eller den sygeplejerske, som skulle have modtaget pengene, har ønsket at udtale sig til BT.LÆS ALT OM DET SKANDALERAMTE HOSPITAL PÅ BT.DK/GALEHUSET HER 


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.