Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet - eller gjorde han? Efter at have nærstuderet en video, den danske astronaut havde optaget på sin tur til Den Internationale Rumstation, ISS, i september, lancerede flere YouTube-brugere en vild konspirationsteori om, at rumrejsen aldrig havde fundet sted.

20 sekunder inde i videoen dukker der noget, der ligner et stativ op nederst til venstre på skærmen, og det er for brugerne bevis på, at Andreas Mogensens tur til rummet er snyd og bedrag.

Nu har den danske astronaut selv skudt konspirationsteorien ned - med stort overskud og et glimt i øjet:

»Der kører åbenbart en stor debat om, hvorvidt jeg overhovedet var i rummet. Altsammen fordi jeg glemte at fjerne et stålstativ fra studiet, inden jeg tog billeder fra rumstationen. Næste gang må jeg tage mig sammen og sikre mig, at alle remedier i studiet er godt gemt væk,« skriver Andreas Mogensen på Facebook.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Men det fik ikke konspirationsteoretikerne til at strække våben. Debatten fortsatte lystigt i tråden under Andreas Mogensens Facebook-opslag, hvor flere gerne vil have forklaret, hvad genstanden i videoen så er, mens enkelte stædigt holdt fast i, at Mogensen aldrig kan have været i rummet.

Andreas

Førstnævnte forklarer den danske astronaut i et nyt Facebook-opslag.

»Der er rigtig mange, der har spurgt, hvad 'stativet' i videoen så er. Det er enden på et af solpanelerne fra Soyuz. Tak til Mark Møller for at sammensætte dette billede, der forhåbentlig kan aflive denne konspirationsteori,« skriver han.

39-årige Andreas Mogensen blev udvalgt af Det Europæiske Rumagentur blandt 8.413 håbefulde ansøgere fra hele Europa og trænede i mere end fem år, før han 2. september 2015 blev sendt på en knap ti dage lang mission til rumstationen ISS.

Andreas

På missionen fotograferede Andreas Mogensen blandt andet lyn fra oven, smagstestede rummad, fjernstyrede robotter og cyklede på rumcykel. Alt sammen projekter, der er udført i videnskabens tegn.

Men der er nok enkelte konspirationsteoretikere, som aldrig vil tro på, at Andreas Mogensen - eller andre for den sags skyld - har været i rummet uanset hvad.

SMS

Hitter på Facebook