Hvem gav ordrer til at bryde grundloven og bede fredelige demonstranter om at fjerne Tibet-flag og forsvinde fra den kinesiske præsidents åsyn under et statsbesøg i 2012? Det skal Tibetkommissionen finde ud af, og de har begyndt deres afhøringer onsdag. Anders Højmark Andersen var demonstrant under besøget, og han fortæller her til BT, hvad der rent faktisk skete på den meget omtalte dag.

»Jeg stod ude ved Den Lille Havfrue med et tibetansk flag, og jeg nåede lige at hive det frem, da den forreste bil af kortegen kom forbi. Så kom der en betjent og sagde, at jeg ikke måtte stå og demonstrere der, at jeg skulle pakke flaget ned og forsvinde derfra,« fortæller han.

I 2012 var den daværende kinesiske præsident Hu Jintao på statsbesøg i Danmark, og Anders Højmark Andersen har sammen med seks andre demonstranter lagt sag an mod politiet, fordi de blev fjernet fra en fredelig demonstration, da de stod forskellige steder på ruten og viftede med tibetanske flag for at protestere imod Kinas besættelse af Tibet.

Hvis det er tilfældet, vil det være et brud på Grundloven, da der er forsamlingsfrihed i Danmark, og det er lovligt at demonstrere. To ledere i politiet er allerede sigtet for at lyve i sagen, fordi de ifølge sigtelsen skal have løjet om i retten, at de havde fået besked på at fjerne tibetanske flag under statsbesøget. Og nu skal kommissionen undersøge, om ordren blev givet på et højere politisk niveau.

Anders Højmark Andersen og hans meddemonstranter anmeldte forud for besøget en demonstration, fortæller han nu. Men mod sædvanen fik demonstranterne ikke lov til at demonstrere foran Christiansborg.

»Vi fik ikke lov til at demonstrere ved Christiansborg Slotsplads. Politiet sagde, at vi i stedet kunne stå ved Rådhuspladsen, for de sagde at Slotsholmen ved Christiansborg ville være afspærret under besøget, hvilket viste sig at være usandt.«

Demonstranter forsøgte at demonstrere mod Kinas besættelse af Tibet under statsbesøget i 2012 på Højbro Plads, men busser kom for at spære udsynet til den kinesiske præsident. Foto: Privat
Demonstranter forsøgte at demonstrere mod Kinas besættelse af Tibet under statsbesøget i 2012 på Højbro Plads, men busser kom for at spære udsynet til den kinesiske præsident. Foto: Privat
Vis mere

Senere ringede politiet og sagde, at de i stedet kunne demonstrere ved Højbro Plads, og der mødte de op på dagen. Men der var også noget, der ikke gik som forventet.

»Da vi ankom, fik vi at vide, at politiet havde sagt, at der ville komme nogle busser og spærre udsynet for os, så præsidenten ikke kunne få øje på os. Præsidenten kom ikke engang forbi der, så han ville slet ikke kunne få øje på os, men alligevel kørte der fire minibusser ind foran os for at være sikre på, vi ikke kunne ses,« fortæller Anders Højmark Andersen, der også er formand for Støttekomiteen for Tibet.

Men demonstranterne havde forberedt en plan b, så de alligevel ville kunne vise deres utilfredshed med Kinas ageren over for Tibet.

»Vi vidste jo godt, at vi ikke ville kunne demonstrere synligt, så folk stillede sig langs ruten med tibetanske flag. Men alle forsøg blev forhindret. Det lykkedes at stå med flaget et kort øjeblik, men der gik ikke lang tid, før politiet tog flagene fra folk, og fortalte os, at det var ulovligt på den dag at stå med tibetanske flag.«

Han fortæller også, at nogle blev tilbageholdt af politiet, og at han kender til i alt 11 tilfælde af personer, der ikke fik lov til at stå med flag. Kun ét forsøg på at vise deres utilfredshed for den kinesiske præsident lykkedes.

»Da han var ude at sejle i kanalrundfart med dronningen, sendte vi nogle heliumballoner op med flag.«

Anders Højmark Andersen var faktisk ikke overrasket over politiets adfærd på dagen, for det var ikke første gang Støttekomiteen or Tibet har oplevet det.

»Vi har også oplevet tidligere at blive placeret steder, hvor vi var usynlige, og det sker i en lang række lande, når kineserne kommer på besøg. Men jeg havde håbet, at myndighederne ville fortælle kineserne, at det kan vi ikke gøre i Danmark.«

I alt skal 59 personer afhøres i sagen gennem 18 dage for at undersøge på hvor højt et niveau, ordren til politiet er blevet givet, og hvor mange der har kendt til det. Flere tidligere ministre som Villy Søvndal, Morten Bødskov og Mette Frederiksen skal afhøres samt den daværende depardementschef i Justitsministeriet og tidligere chef for PET Jacob Scharf.