Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
De yngste boglæsere valgte i går vinderne af børnelitteraturprisen Orlaprisen. Komikeren Anders Matthesen og YouTube-bloggeren Rasmus Brohave var blandt de glade vindere
Han er kendt og anerkendt for sin evne til at lave sjov med alt og alle på en scene, men nu kan standupkomikeren Anders ’Anden’ Matthesen også kalde sig prisvindende børnebogsforfatter.
Det står klart, efter kulturhuset Dokk1 i Aarhus, der i disse dage er vært for den internationale børne- og undgomslitteraturfestival Hay, i går formiddag dannede ramme om børnelitteraturprisen Orlaprisen, der bliver uddelt af DR i samarbejde med blandt andre Slots- og Kulturstyrelsens ’Læselyst’-kampagne.
I løbet af efteråret har børn og unge afgivet næsten 50.000 stemmer på deres favoritbøger, udgivet inden for de sidste to år, via DR Ultras hjemmeside. I går blev spændingen så udløst, da vinderne af de fire kategorier, »Bedste bog man bliver klog af«, »Bedste handling«, »Bedste karakter« og »Bedste tegning«, skulle findes.
YouTube-bloggeren Rasmus Brohave fik Orlaprisen for »Bedste bog man bliver klog af«, mens Anders Matthesen løb med Orlaprisen for »Bedste handling« med sin bog Ternet Ninja, der handler om 13-årige Aske, der udover sine hverdagsproblemer med familien, mobning og forelskelse også bliver viklet ind i et drama omkring en hævngerrig ninja fra Thailand.
Flere dimensioner
’Anden’ har tidligere vundet prisen som årets standupkomiker, alligvel var den 42-årige komiker, manuskriptforfatter og instruktør bragende stolt af sin nye pris.
»Det er lidt et nyt territorium for mig, så at bogen er faldet i så god jord hos børnene selv, det er jeg utrolig stolt over,« sagde Anders Matthesen til BT, kort efter han havde fået overrakt prisen.
»Jeg har altid haft en drøm om at give mine karakterer mere frirum og andre dimensioner end det jeg f.eks. har lavet på film og tv. På en standup-scene starter man ofte sine jokes med et ’kender I det’ for at skabe en forbindelse til publikum, men i en bog kan du skrive nøjagtig, som du har lyst, og det fede er at se, at andre kan genkende de følelser og oplevelser, jeg forsøger at gengive,« fortalte han.
Anders Matthesen understreger dog, at han ikke kun har skrevet Ternet Ninja som en børnebog.
»Det er også en bog til voksne, der kan læse den højt for deres børn. Jeg håber og tror i hvert fald, at andre end børn finder den sjov,« fortalte Anders Matthesen.
’Kurerede’ ordblindhed
Godt 150 børn og unge, forældre og bedsteforældre overværede prisuddelingen i Dokk1, og blandt dem var 25-årige Ea Chamberlain. Hun kæmpede gennem skoletiden med at følge med klassekammeraterne, når der skulle læses bøger, og hun kan om nogen skrive under på, at det er værd at hylde børne- og ungdomslitteratur.
»Jeg er ordblind, og jeg har altid haft svært ved at læse, men da jeg var 12 år, opdagede jeg Lene Kaaberbøls ungdomsserie Skammerens Datter. Jeg blev opslugt af hovedpersonen og hele universet i bøgerne, og det blev nøglen til at knække læsekoden for mig. Derfor synes jeg virkelig det er fint, at man hylder børnelitteraturen også. Det er den allerførste litteratur man støder på, og det er det, der lægger fundamentet for ens læselyst som voksen,« sagde Ea Chambalain.
YouTube-stjerne om bogpris: ’Et fantastisk skulderklap’
Rasmus Brohave er en kæmpe stjerne på sociale medier, hvor flere end 230.000 abonnenter på YouTube og mere end 280.000 følgere på Instagram følger med i hans mindste gøren og laden.
Alligevel valgte den 19-årige YouTube-stjerne i marts i år at krydse skellet fra den digitale verden til den fysiske verden med udgivelsen af sin bog Sådan blev jeg Rasmus Brohave, hvor han fortæller historien om sit liv fra barndommen på Fyn til livet som professionel YouTuber.
I går blev han så præmieret med Orlaprisen for sin bog i kategorien »Bedste bog man kan blive klog af«, og netop den titel gør ham stolt.
»Jeg ville gerne give mine følgere og mine fans noget, de rent fysisk kunne have i hænderne, noget om mig som ikke er mine videoer eller på billeder. Derudover har jeg et ønske om, at forældre måske ville læse bogen, så de kan forstå, hvorfor deres børn bruger så meget tid på YouTube, og hvad YouTube egentlig kan. Så det var egentlig forsøget på at slå to fluer med et smæk, og det er jeg virkelig glad for, at læserne synes om,« sagde han efter prisoverrækkelsen til BT.