Både Amnesty International og UNICEF Danmark vurderer, at børnenes rettigheder ikke er blevet overholdt i adoptionen af det etiopiske søskendepar fra dokumentaren »Adoptionens pris«.

Da de to børn, Masho på fire år og hendes lillebror Roba på to, bortadopteres fra deres biologiske forældre i Etiopien til et dansk par, sker der et brud på deres rettigheder. Det vurderer både Amnesty International og UNICEF Danmark på baggrund af TV 2-dokumentaren »Adoptionens pris«.

I dokumentaren overtales de etiopiske forældre af det danske adoptionsbureau DanAdopt og et børnehjem i Etiopien til at gennemføre adoptionen med lovning på, at de løbende vil få at vide, hvordan det går med deres børn i Danmark. Informationerne udebliver, og det ældste barn, Masho, trives så dårligt, at hun ender på børnehjem. Et stærkt kritisabelt forløb, mener jurist i Amnesty Claus Juul, der vurderer, at FNs Børnekonvention og Haagerkonventionen fra 1993 klart bliver overtrådt.

- Her bliver forældrene overtalt til at give deres børn væk, og de bliver lovet en masse, som ikke bliver opfyldt. Og vi ser, hvordan børnehjemmet og adoptionsbureauer er ude at rekruttere børn, og når det sker, kan der nemt blive tale om menneskehandel og ikke gode intentioner om at hjælpe børn i nød, siger han på Amnestys hjemmeside.

De to konventioner pålægger stater at sikre, at internationale adoptioner sker for barnets bedste, og at alle andre alternativer, der kan medvirke til, at barnet kan blive hos sin familie eller i sin hjemkultur, bliver undersøgt. Masho og Robas forældre er begge HIV-smittede, og det er derfor, de vælger at bortadoptere deres to yngste børn. Det viser sig dog imidlertid, at de to forældre kan overleve mange år endnu på medicin, men det bliver først afklaret efter adoptionen.

En ulykkelig historie, mener generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.

- En adoption skal hverken være i adoptionsbureauets, forældrene eller statens interesse. Den skal være i barnets interesse. I den film er der ingen tvivl om, at i det ene af de to børns tilfælde, der er det langt fra sagen, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Han er glad for, at der nu bliver sat fokus på adoptioner fra Etiopien med filmen, og at man bør være ekstra på vagt over for lande, der ikke har tilsluttet sig Haagerkonventionen, som det er tilfældet med Etiopien.

- Det giver et større ansvar til dem, der skal formidle adoptionen, som i det her tilfælde er DanAdopt. De skal sikre, at det foregår 120 procent etisk og juridisk korrekt, og at forældrene rent faktisk har forstået, hvad det handler om. I filmen er det meget tydeligt, at det havde forældrene ikke, og man må nok sige, at det ikke er foregået etisk korrekt, siger Steen M. Andersen.

Han glæder sig derfor over, at socialminister Karen Hækkerup (S) har bebudet, at hun nu vil gå ind i sagen.

- Det skal undersøges til bunds. Vi skal aldrig nogensinde modtage børn til adoption i Danmark, som ikke er afgivet på de rigtige betingelser, sagde socialministeren til Politiken mandag.