En kulturhistorisk bygning i København bliver - måske - om kort tid lavet om til luksuslejligheder. En kapitalfond har købt bygningen Holckenhus, som siden 1892 har været samlingspunkt for kunstmalere, men de kan snart vinke farvel til stedet, hvis de nye planer bliver til virkelighed.

Emil Nolde har været der. Det samme har ægteparret Marie og P.S. Krøyer. I 125 år har Holckenhus centralt i København været et samlingssted for danske billedkunstnere, som har boet, arbejdet og skabt kunst i de gamle lokaler midt i hovedstaden.

Det kan dog snart være fortid, skriver Berlingske.

En amerikansk kapitalfond har nemlig købt ejendommen på Dantes Plads mellem H.C. Andersens Boulevard, Vester Voldgade og Stormgade i København og har planer om at smide kunstnerne ud og lave luksuslejligheder i stedet. Sammen med administrationsselskabet 360 North har de sendt en ansøgning til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünefeld (Alternativet) er rystet over planerne.

»Det er et tab, fordi vi gerne vil være en by med kulturel kant, og hvis vi hele tiden begrænser billedkunstnernes mulighed for at kunne opholde sig i byen ved at omdanne kunstatelierer til luksus-taglejligheder, er det en stærkt bekymrende udvikling,« siger han til avisen.

Forvaltningen er som udgangspunkt positiv indstillet over for ansøgningen fra kapitalfonden, og selv om det skulle lykkes af skaffe et flertal mod planerne, er de nuværende lejere stadig ikke sikre.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) skriver i et skriftligt svar til Berlingske, at hun nu vil drøfte sagen i teknik- og miljøudvalget.

Ifølge 360 North er der ikke tale om, at man vil fjerne dansk kulturhistorie. Tværtimod. Selskabet mener, at de nye planer vil fører kulturarven videre og bevare den.