På niveau med en skolekomedie. Sådan lyder dommen over DR-programmerne om Mogens Amdi Petersen, der er efterlyst af Interpol

Mogens Amdi Petersens danske advokat John Korsø Jensen kalder nu DRs programrække ’Find Amdi’ om den omdiskuterede Tvind-leder for ’rasende talentløs’. Det kan BT fortælle søndag.

»Der er intet nyt i den programrække, som er på niveau med en skolekomedie. Og der er helt givet elementer, som er injurierende, men det vil jeg ikke ind i på nuværende tidspunkt. Det er rasende talentløs for at sige det rent ud,« siger John Korsø Jensen til BT. I 2006 var han med til at få Tvind-stifteren, den i dag 77-årige Mogens Amdi Petersen, frikendt for underslæb og skattesvig i millionklassen i byretten.

Første billede i 10 år

Nu er sagen om Mogens Amdi Petersen igen aktuel, da DR3 i en programrække har sat sig for at finde manden, der forlod Danmark kort efter frifindelsen - inden ankesagen blev forkyndt for ham. DRs jagt har bl.a. kastet det første billede af Tvind-stifteren af sig i 10 år.

Mogens Amdi Petersen har flere gange holdt sig langt væk fra Danmark. Inden han i 2002 blev anholdt i Los Angeles, havde han været under jorden siden 1979. Og siden 2006 har de danske myndigheder ikke været i direkte kontakt med manden, men det har længe været kendt, at han opholder sig i Mexico, påpeger hans advokat.

»Det undrer mig, at Danmarks Radio gør så stort et nummer ud af noget, man kan finde ud af ved at gå på internettet. Amdi har med de danske myndigheders viden siden 2013 været i Mexico,« siger John Korsø Jensen.

Jyllands-Posten, der i sin tid fandt Amdi på en privat ø ud for Floridas kyst, har tidligere i år fortalt, at den i dag Interpol-efterlyste Amdi ’i lange perioder har opholdt sig på Tvinds internationale uddannelsescenter på halvøen Baja California ved Stillehavskysten i Mexico’, hvor også DRs billede er taget. Jyllands-Posten har også fortalt, at Mogens Amdi Petersen har ansøgt om humanitær opholdstilladelse i Mexico, men den danske advokat ’kan ikke kommentere’ dette.

 

Tiltalt for skattesvig

I Danmark er Mogens Amdi Petersen og fire andre Tvind-ledere tiltalt for skattesvig for 47 mio. kr. og underslæb for 57 mio. kr.

Men det slagsmål er Amdi, der i 2013 ligesom fire andre Tvind-ledere blev fængslet in absentia, ikke interesseret i at tage. Og sporene fra sagen mod Tvind-lederen Poul Jørgensen skræmmer muligvis, da Poul Jørgensen - efter at være blevet frifundet i byretten - i 2009 fik to et halvt års fængsel i ankesagen.

»Jeg ved ikke andet, end at han (Amdi, red.) opholder sig i Mexico, at han har gjort det de sidste tre år, og at han har et visum. Det ved de danske myndigheder, for det har jeg orienteret dem om siden april 2014, da jeg gjorde opmærksom på, at han ikke kunne udleveres, fordi den mexicanske forfatning er således, at når man er frifundet én gang, så kan man ikke udleveres. I mange lande er det sådan, at myndighederne kun har ét skud i bøssen. Det vil sige, at hvis du en gang er blevet frikendt, så kan du ikke udleveres,« siger John Korsø Jensen.

Og hele sagen mod ham afhænger af, om han kommer hjem til Danmark?

»Ja.«

Du siger, at I ikke har talt sammen siden frifindelsen i 2006, men hvordan har I kontakt med hinanden?

»Det er korrekt, at jeg hverken har talt eller kommunikeret med ham eller set ham siden sommeren 2006, men jeg kan sige så meget, at der også er advokater i Mexico,« siger John Korsø Jensen til BT.

Advokaten oplyser, at han ikke kan kommentere de oplysninger og anklager, som Danmarks Radio nu bringer frem.

Muligt diplomatpas

Det gælder eksempelvis oplysninger om Mogens Amdi Petersens tilknytning til det afrikanske land Zimbabwe, om det er korrekt, at han har et diplomatpas, om hans økonomiske interesse og rolle som ’mastermind’ og leder af Tvind-imperiet, herunder organisationerne UFF, Humana og Dapp.

BT har forelagt DR3 John Korsø Jensens kritik. Redaktør Mads Kromann skriver i en mail til avisen:

»John Korsø Jensen er som alle andre i sin gode ret til at have en holdning til programmet ’Find Amdi’, det har jeg ikke noget problem med. Hvis Tvind er utilfreds med fremstillingen, vil jeg gerne opfordre dem til at tage imod et af de utallige tilbud om interview og fortælle deres version af sagen.«

Dagens afstemning: