Fundet af en række ringe kan fortælle om spredningen af kongens magt i 900-tallet, siger museumsinspektør.

En række guldringe, der er blevet fundet af amatørarkæologer på en mark i Sydjylland i sidste uge, har formentlig tilhørt folk tæt på kongen.

Det fortæller arkæolog og museumsinspektør Lars Grundvad fra Museet på Sønderskov.

- Det har nok ikke tilhørt kongen selv, selv om vi ved, der har været kongesæde i Jelling, men formentlig dem, der var kongen nærmest - den inderste kreds omkring kongen i den første del af 900-tallet, siger han.

De tre glade findere som fra venstre er Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen og Kristen Dreiøe. De tre kalder sig Team Rainbow Power og i forrige uge fandt de syv armringe fra vikingetiden. Én i sølv og seks i guld. Skatten, der gravet ned i 900-årene, skal danefævurderes på Nationalmuseet, så Team Rainbow Power kan få deres danefægodtgørelse.
De tre glade findere som fra venstre er Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen og Kristen Dreiøe. De tre kalder sig Team Rainbow Power og i forrige uge fandt de syv armringe fra vikingetiden. Én i sølv og seks i guld. Skatten, der gravet ned i 900-årene, skal danefævurderes på Nationalmuseet, så Team Rainbow Power kan få deres danefægodtgørelse. Foto: Jørn Larsen
Vis mere

Med en vægt på cirka 900 gram er det Danmarks største vikingeguldskat ifølge Nationalmuseet. Seks af ringene er i guld, mens den sidste er i sølv.

- Det er specielt, fordi de fleste skattefund (fra den tid, red.) primært består af sølv, så lige så snart der kommer guld ind i det, så bliver det noget stort og betydende.

- Da mængden af guld langt overstiger sølvmængden, må vi dermed være oppe i en liga, som er hidtil uset, siger Lars Grundvad.

Hvad fundet konkret får af betydning, kan han ikke sige endnu. Det afhænger af de fortsatte arkæologiske fund og undersøgelser i området.

- Men det kommer til at fortælle noget om det adelige netværk og spredningen af kongens magt. Hvis vi kan knytte den direkte til kongemagten, viser det, at den var rimelig veletableret allerede i midten af 900-tallet, siger han.

Armringen dukkede frem af den jyske muld, som den sjette ud af de i alt syv armringe, der blev fundet i sidste uge. Armringene er fundet på en mark i Vejen Kommune af tre amatørarkæologer. Skatten er gravet ned i 900-årene og er Danmarks største guldskat fra vikingetiden med cirka 900 gram guld.
Armringen dukkede frem af den jyske muld, som den sjette ud af de i alt syv armringe, der blev fundet i sidste uge. Armringene er fundet på en mark i Vejen Kommune af tre amatørarkæologer. Skatten er gravet ned i 900-årene og er Danmarks største guldskat fra vikingetiden med cirka 900 gram guld. Foto: Poul Nørgaard Pedersen
Vis mere

Indtil videre bliver det præcise sted for fundet holdt hemmeligt, så finderne og Museet på Sønderskov kan undersøge marken, hvor der stadig kan dukke mere op.

I 1911 blev der i samme område fundet en guldkæde på 67 gram. Derfor mener Lars Grundvad, at de syv armringe formentlig hører sammen med det tidligere fund.

/ritzau/