Det er helt usædvanligt, at to heroinmisbrugere fra København er blevet smittet med miltbrand, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Almindelige danskere skal ikke frygte at blive smittet.

To opsigtsvækkende situationer inden for kort tid, hvor københavnske heroinmisbrugere er blevet smittet med miltbrand, får nu Sundhedsstyrelsen til at råbe vagt i gevær og advare landets heroinmisbrugere om, at de risikerer at sprøjte miltbrand direkte ind i blodet, hvis de tager heroin.

- Hvis der kommer misbrugere på skadestuen eller hos lægen, er det vigtigt at være opmærksom på, om symptomerne kan skyldes, at de er blevet inficeret med miltbrandbakterier, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Arne Scheel Thomsen, der også opfordrer heroinmisbrugere til straks at søge læge, hvis de får feber eller oplever usædvanlig sårdannelse.

De to tilfælde er de første af sin slags i Danmark. Den 8. juli døde en 55-årig narkoman efter at være blevet smittet med miltbrand, og onsdag i denne uge blev en 39-årig heroinmisbruger fra København indlagt, smittet med miltbrand.

Hvis sygdommen opdages tidligt i forløbet, kan patienten blive kureret ved hjælp af antibiotika, men opdages den for sent kan den koste patienten livet, som det skete med den 55-årige på trods af intensiv behandling. Helt almindelige danskere skal dog ikke frygte at blive smittet, siger Arne Scheel Thomsen.

- Nej, det skal de ikke, for det smitter ikke fra person til person. Almindelig social kontakt, for eksempel et håndtryk, giver ikke anledning til smittespredning, siger han.

Sundhedsstyrelsen formoder, at det er heroin købt i København, der indeholder miltbrand, men også uden for Danmark har man den seneste tid oplevet eksempler på, at personer er blevet smittet med bakterien. I alt kender man til tre tilfælde i Tyskland, to i Danmark, et i Frankrig og et i Skotland. Heraf af er to personer døde.

Teorier går på, at miltbrandbakterien via jord eller planter har forurenet grundsubstansen til heroinen, hvor den er blevet dyrket.

Flere vil nok forbinde miltbrand med pulverbreve, som dem, der ramte USA i 2001, men der er ikke tale om det samme. I forbindelse med pulverbrevene er bakterierne blevet behandlet, så de kan holde sig svævende i luften.

Sundhedsstyrelsen kan ikke udelukke, at man i den kommende tid vil se flere tilfælde, hvor heroinmisbrugere er blevet smittet med miltbrand.