Aller-topchef Pål Thore Krosby afviser, at han har kendt til de påståede ulovligheder på Se og Hør. Hvis bladet fortsat sælger, behøver det ikke lukke, siger han i interview med Berlingske.

Skandalen om den påståede ulovlige overvågning af kendte hos Se og Hør ved hjælp af den såkaldte »tys-tys-kilde« skal undersøges til bunds, før Aller træffer endelige beslutninger.

Det er det forberedte budskab, som bladhusets administrerende direktør, Pål Thore Krosby, afleverer, da Berlingske er inviteret til interview torsdag formiddag i Aller-hovedsædet i Københavns Havn.

Han understreger, at han ikke har kendt til de påståede ulovligheder på bladet, som han kalder »ekstremt alvorlige«. Omvendt mener han ikke, at Se og Hør behøver at lukke, selvom påstandene viser sig at være sande, så længe bladet fortsat har »et kommercielt grundlag«.

Spørgsmål: Hvornår hører du første gang om den såkaldte »tys-tys-kilde«?

»Jeg hørte først gang om kilden i forbindelse med denne bog. Vi fik at vide, at der var en bog på vej, som handlede om ulovlig overvågning. Det har vi vidst i et par uger.«

Spørgsmål: Ifølge bogen vidste du besked om ordningen og krævede den stoppet i 2011. Stemmer det?

»Det stemmer ikke, og jeg kan ikke redegøre for, hvorfor der står det. Bogen sammenblander fiktion, journalistens opfattelse af begivenhederne og de faktiske forhold. Systematisk overvågning af kendissers kontooplysninger var ukendt for mig, og det må jeg tage stærkt afstand fra.«

Spørgsmål: Din udgiverdirektør, Per Ingdal, har været ansvarshavende chefredaktør, mens denne kilde er blevet brugt. Skal han sendes hjem, mens den eksterne undersøgelse er i gang?

»På nuværende tidspunkt, er der ingenting der tyder på, at Per Ingdal har gjort noget galt. Vi ved endnu ikke, hvad der er fakta i denne sag. Jeg har ingen anden interesse, end at sandheden kommer frem. Jeg kan ikke handle på spekulationer.«

Spørgsmål: Men der er jo allerede nu blevet sendt medarbejdere hjem på Se og Hør. Hvordan kan Per Ingdal stadig møde på arbejde?

»Jeg sender ikke folk hjem i øst og vest. Der er ikke kommet fakta frem om forholdet. Vi tager sagen meget alvorligt. Men vi har nedsat en ekstern undersøgelse, som skal sikre, at sandheden kommer frem. Vi er nødt til at have et helhedsbillede, før vi handler.«

Spørgsmål: Ifølge bogen var Per Ingdal orienteret om »tys-tys-kilden«?

»Jeg vil ikke kommentere detaljer. Intet på nuværende tidspunkt tyder på, at Per Ingdal har gjort noget galt.«

Spørgsmål: Hvor alvorlig er denne situation for Aller?

»Det er en ekstrem situation for os. Derfor behøver vi arbejdsro til at komme til bunds. Jeg synes, at det først og fremmest er alvorligt for Se og Hør. Men det er selvfølgelig også en meget alvorlig situation for hele Aller.«

Spørgsmål: Hvad skal undersøgelsen vise?

»Hvis der foreligger ulovligheder i en vores afdelinger, så skal vi tage det seriøst. Undersøgelsen skal vise fem ting: Er der foregået ulovligheder på Se og Hør, omfanget af de eventuelle ulovligheder, hvordan det kunne ske, hvem der har igangsat og tilladt det, og hvad vi skal gøre fremover. Vi skal have det totale billede. Dette er ikke en leg. Det er alvor for koncernen. Vi skal have sandheden frem, og alle sten skal vendes.«

Spørgsmål: I 2007 var der en lignende sag i Norge med Se og Hør. Hvad gjorde I helt specifikt i 2007 for at sikre, at det samme ikke skete i Danmark?

»Da påstandene i Norge kom frem, så tog jeg kontakt til Henrik Qvortrup (daværende chefredaktør for Se og Hør, red.) for at sikre mig, at det samme ikke kunne ske i Danmark. Han forsikrede mig om, at jeg skulle tage det roligt. I den forbindelse har jeg brug for at sige en ting til, som er vældig vigtig: Vi er et mediehus bestående af 25 titler, og de enkelte chefredaktører har den suveræne ret og juridiske ansvar over deres egen titel. Det ansvar har vi tillid til, at de lever op til.«

Spørgsmål: Føler du, at den tillid er blevet svigtet?

»Hvis de påstande, som kommer frem, er rigtige, så er svaret ja. Den tillid er blevet brudt. Vores redaktioner arbejder på meget forskellige måder, og Se og Hør har tidligere været ganske lukket med en meget stærk kultur.«

Spørgsmål: Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen har været chefredaktører i perioden. Hvem har i givet fald svigtet den tillid?

»Jeg skal ikke skyde på de tre. Hvis det viser sig, at disse påstande er rigtige, så er den tillid, som jeg har vist chefredaktørerne, blevet brudt. Jeg er nødt til at gentage, at vi skal have fakta frem først. Men hvis dette viser sig at passe, så har der været en meget uheldig kultur på Se og Hør.«

Spørgsmål: Er uheldig det rette ord om de påståede ulovligheder?

»Hvis dette er sandt, så er det tydeligt, at der har været en helt forkert kultur på Se og Hør. Vi kan ikke tillade som virksomhed, at dette er en kultur i Aller-koncernen. Hvis det er rigtigt, at der en, som har hacket sig ind og ulovligt giver oplysninger til Se og Hør, så er det meget forkert. Det provokerer mig faktisk meget.«

Spørgsmål: Det er alment kendt, at Se og Hør har en stikkerlinje. Hvad har du gjort for at sikre, at disse tip kom på lovlig vis?

»Jeg forudsætter jo, at medarbejderne i Aller følger loven. Chefredaktørerne skal følge det ansvar. Vi har mange kontrolrutiner og instanser, som burde sikre, at dette ikke kan ske. Vi er nødt til at vente på de fakta og den sandhed, som den eksterne undersøgelse vil vise. Jeg har et meget ydmygt forhold til undersøgelsen.«

Spørgsmål: Har du tillid til den nuværende chefredaktør på Se og Hør, Niels Pinborg?

»Jeg er nødt til at have tillid til Niels Pinborg. Intet indikerer, at han har brudt den tillid.«

Spørgsmål: Så sent som i lørdags stod den påståede kilde ellers opført som Se og Hør-medarbejder ved en koncert i Parken?

»Hvad der skete i Parken indgår i undersøgelsen. Jeg kan ikke gå nærmere ind i detaljerne. Det indgår alt sammen i undersøgelsen.«

Spørgsmål: Hvor meget kan Se og Hør overleve?

»Det afhænger af sagens fakta. Jeg ved, at der bliver pisket en stemning op om, at bladet skal lukke. Der er ingen automatik i, at Se og Hør lukker. Hvis bladet fortsat har et kommercielt grundlag, så behøver det ikke lukke selvom alt det, der kommer frem, er rigtigt. Det er enkeltpersoner og ikke bladet, der eventuelt har foretaget sig ulovlige handlinger. Vi kommer til at rydde op, og vi kommer til at tage stilling. Men vi er nødt til at have arbejdsro, og jeg kan ikke kommentere enkelte detaljer hele tiden.«

Spørgsmål: Synes du, at du har levet op til dit ansvar som topchef?

»Hvis der er foregået ulovligheder, så er det ikke en del af en Aller-kultur. Hvis det viser sig, at vi burde have gjort ting anderledes, så har jeg ikke noget problem med at blive kritiseret. Men jeg mener ikke, at jeg har haft forudsætninger for at vide dette. Tiden vil vise, om jeg også skal have kritik. Jeg er meget ydmyg over for den kommende undersøgelse. Jeg har ingenting at skjule, men jeg kan ikke kommentere alle detaljer hele tiden. Det er ude af vores hænder nu, hvor vi har bedt om en ekstern og uvildig ransagelse og undersøgelse af os selv.«