Regeringen og KL har aftalt skattelettelser. Alligevel hæver kommuner skatten med 82 millioner kroner i 2018.

København. I 13 kommuner vil skatten falde næste år med samlet cirka 92 millioner kroner, mens fire kommuner har sat skatten op med samlet cirka 174 millioner kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Regeringen og interesseorganisationen Kommunernes Landsforening, KL, har tidligere indgået en aftale om at nedsætte skatten med samlet 250 millioner kroner.

Selv om det kun er fire kommuner, der hæver skattetrykket, bliver alle landets kommuner straffet for, at aftalen ikke overholdes.

Konkret bliver der skåret i kommunernes statslige tilskud, det såkaldte bloktilskud. Det bliver en krone-til-krone modregning, skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Den samlede skattestigning i omegnen af 82 millioner kroner er ikke i orden, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

- Jeg er simpelthen ikke tilfreds. Især fordi kommunerne netop har kunnet få tilskud til at lette skatten. Det er et klart brud på vores aftale, siger han i pressemeddelelsen.

Regeringen dropper at få de 250 millioner kroner i skattelettelser ude i kommunerne. I stedet vil de forsøge at få lettelser på en anden måde.

Der er fire kommuner, der sænker indkomstskatten, mens tre sænker grundskylden, der er en skat, som husejere betaler.

Desuden sænker 11 kommuner dækningsafgiften, der er en skat af private erhvervsejendomme.

De fire kommuner, der har søgt dispensation til at hæve skatten, er Odense, Slagelse, Holbæk og Halsnæs.

Holbæk Kommune hæver alle tre afgifter, altså indkomstskatten, grundskylden og dækningsafgiften. Odense Kommune og Slagelse Kommune hæver indkomstskatten, mens Halsnæs Kommune kun hæver dækningsafgiften.

Borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) mener, at det er vigtigt for dem at hive de ekstra penge hjem til kommunen. Her har man fået godkendt at hæve skatten med 0,3 procentpoint i 2018.

Kommunen hævede sidste år skatten med 0,5 procentpoint, og de håber på at kunne hæve den igen i 2019 med 0,2 procentpoint.

- Vi vil hæve skatten med det, vi kalder for velfærdsprocenten. Det er en erkendelse af, at vi ligger i den lave ende i hele landet, når det kommer til at bruge midler på dagtilbud, skoler og ældrepleje. Vi er nødt til at tage en kvalitetsdiskussion, og vi gør det her for at styrke de områder, siger han.

Ifølge borgmesteren er Odense Kommune fortsat den lavest beskattede kommune på Fyn, når man ser på tværs af indkomstskat, grundskyld og dækningsafgift.

/ritzau/