Højere alkoholpriser skal gælde i hele EU for at virke og ikke bare øge grænsehandlen, mener misbrugsekspert.

København: Hvis prisen på alkohol skal sættes op på værtshuse og i butikkerne for at mindste alkoholforbruget, så skal det ske i hele EU for at have en effekt.

Det mener misbrugseksperten Henrik Rindom efter et forslag fra Lægeforeningen om at sætte priserne på alkohol markant i vejret via minimumspriser af hensyn til folkesundheden.

- Jeg så da meget gerne, at EU-landene gik sammen om at hæve alkoholprisen, så den billigste liter øl mindst kom til at koste det samme som en liter økologisk mælk i hele Europa, siger Henrik Rindom.

- Men dansk enegang vil ikke batte noget, når man bare kan køre ned til grænsen og købe øl til to kroner. Så bliver det bare penge lige ned i lommen på grænsehandlen, mener han.

Indtil Europa eventuelt kan enes om fælles minimumspriser, så mener han, vi skal fokusere på at hjælpe de hårdest ramte grupper.

- Det drejer sig dels om storforbrugerne af alkohol, som er en gruppe på en halv million danskere, og så gruppen af unge under 20 år, der drikker over 30 genstande om ugen, og som er i en kæmperisiko. Det er dér, vi bør intensivere indsatsen, siger Henrik Rindom.

- Heldigvis har de fleste danskere et fornuftigt forbrug på under 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande for mænd. Men vi skal gøre noget for dem, der drikker mere end det.

Han efterlyser i den sammenhæng en bedre alkoholpolitik.

- Vi har brug for en langt mere anstændig alkoholpolitik. Det er altså en arvelig sygdom, vi har med at gøre, og som er dødelig, hvis den ikke behandles.

- Vi må ud af den senmiddelalderlige moralske opfattelse i dag af, at alkoholikere bare kan tage sig sammen, selv når de er helt invaliderede af det. Der er en totalt manglende forståelse af, hvad afhængighed er for en størrelse, siger han.

/ritzau/