Statsministeren varslede i sin nytårstale et opgør med ghettoer og vil rive boligblokke ned. Det har man dog allerede gjort i Gellerupparken i Aarhus.

Der var en gang, hvor betonblokkene i Gellerupparken knejsede over det vestlige Aarhus som en isoleret by i byen. Sådan er det ikke længere, hvor den nye Karen Blixen Boulevard skærer sig tværs ned gennem boligområdet fra Bazar Vest i nord til City Vest i syd og skaber liv og luft mellem boligblokkene, der er hjem for ca. 5.000 beboere.

Langs den nyanlagte vej møder BT 19-årige Amar Ali. Han er født i Danmark, og har boet hele sit liv i det aarhusianske ghetto-område. Han er skeptisk over for statsministerens bebudede opgør med ghetto-områderne.

»Man er allerede i gang med at ændre på området. Flere blokke er blevet revet ned. Hvis man vil rive endnu flere blokke ned, hvor skal folk så bo? I min familie er vi syv personer, der bor i en treværelses lejlighed, vi ville have svært ved at finde et nyt sted at bo til den samme pris,« siger Amar Ali.

19-årige Amar Ali er født i Danmark og har boet i Gellerupparken hele sit liv. Han har svært ved at se, hvordan yderligere nedrivning af boligblokke skulle afhjælpe problemerne i det aarhusianske ghettoområde.
19-årige Amar Ali er født i Danmark og har boet i Gellerupparken hele sit liv. Han har svært ved at se, hvordan yderligere nedrivning af boligblokke skulle afhjælpe problemerne i det aarhusianske ghettoområde. Foto: jves
Vis mere

Byfornyelse for milliarder

Gellerupparken og naboområdet Toveshøj har figureret på ghettolisten hvert år, siden listen blev udarbejdet første gang i 2010. Det skyldes bl.a., at 53 procent af områdets beboere er uden for arbejdsmarkedet, ligesom næsten 80 procent har en anden etnisk oprindelse end dansk. Derudover har 3,43 procent af beboerne en dom for kriminalitet, den højeste andel af samtlige 22 boligområder på ghettolisten for 2017.

Allerede i 2007 indgik Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune en aftale om ’Helhedsplan Gellerup’, der har betydet, at fem boligblokke er blevet revet ned. Det har givet plads til tre tværgående veje, en kunstgræsbane og snart også nye, private boliger. Samlet løber de offentlige og private investeringer op i 6,5 mia. kr.

Ifølge Amar Ali skulle regeringen hellere afvente resultatet af den store fornyelse af Gellerupparken frem for at lave nye ændringer.

»Jeg føler ikke, at der er parallelsamfund eller utrygt at være her. Det her oppuster bare ’problemet’ yderligere. Når det hele tiden bliver sagt, at der er problemer i Gellerup, så kommer området aldrig af med sit ry,« siger Amar Ali.

Behov for flere initiativer

I Brabrand Boligforening hilser tidligere folketingsmedlem og nuværende formand for beboerbestyrelsen, Keld Albrechtsen, statsministerens bebudede indsats velkommen. Men der er ikke noget ’quick-fix’, siger han.

»Statsministeren har ret i er, at vi har nogle sociale problemer, men det skyldes først og fremmest manglende uddannelse og familier med meget lav indkomst, som igen fører til kriminalitet. Man kan godt rive blokke ned for at skabe plads til at lave nyt byggeri og tiltrække private investorer. Det giver en masse aktivitet og skaber praktikpladser til områdets unge. Men nedrivning er ikke noget mirakelredskab. Man kan ikke bulldoze sig ud af problemer. Hvor skal folk bo henne efterfølgende? Ghettoerne skal løses med en bred social indsats mellem boligselskaberne selv, kommunen og politiet,« siger Keld Albrechtsen.