Et fuldstændig hærget feriecenter ved Varde i Brøns. Det er ifølge udlejer Alice Lauridsen resultatet af, at hun siden november har lejet sin feriebolig ud til omkring 100 asylansøgere igennem Udlændingestyrelsen.

»Madrasserne er der blevet hoppet på og tisset i. Der er lavet bål på mine gulvtæpper, så der er store brændemærker, og der er tis i hjørnerne. Mit store spisebord er brækket i stykker som pindebrænde. Alt er revet fuldstændig fra hinanden, og kun lamperne har overlevet,« fortæller hun til BT.

Da Alice Lauridsen besluttede at leje sit feriecenter ud, virkede det som en win-win-situation, men endte som et mareridt.

»Jeg følte både, jeg gjorde en god gerning, og at jeg samtidig kunne tjene nogle penge, og jeg følte mig tryg ved det, da jeg kun lejede ud til børnefamilier. Men allerede efter fem dage var alle møbler ødelagt. Venner har fortalt mig, at der i weekenderne kom asylansøgere fra centre i nærheden og holdt kæmpe fester. Stuen blev brugt til cykelbane og rulleskøjteløb.«

Vinduerne blev knust så tit, at der blev sat plexiglas i, så de ikke gik i stykker igen.

»Jeg har grædt mange tårer«
Udlejeren har lejet huset ud i omkring fem måneder, og hun har selv regnet sig frem til, at skaderne vil koste hende 1,3 millioner at udbedre, mens Udlændingestyrelsen vurderer, at det drejer sig om en halv million.

Lige nu kæmper hun for at få dækket alle skader. Men det er ikke det allerværste ved hele forløbet, fortæller hun.

»Jeg har grædt mange tårer over det. Det har gjort ondt, at jeg er blevet tvunget til at se på, at mit hus blev ødelagt uden at kunne gøre noget ved det. For jeg måtte ikke forhindre dem i at ødelægge huset for Udlændingestyrelsen. Jeg skulle bare være glad for, at jeg fik nye møbler, når de rejste, sagde de.«

Det er ifølge Alice Lauridsen kommet så vidt, at hun har måttet rykke Udlændingestyrelsen for husleje og har truet med at lukke for strømmen, hvis de ikke betalte. Men huslejen kom mange dage for sent ind på hendes konto.

»Jeg sad en dag og græd nede på asylcentret og fortalte, at det gjorde ondt, at de ødelagde mit hus, men den ansatte dernede var bare ligeglad, da jeg fortalte, at jeg ikke kunne finde mine seks lædersofaer, som det viste sig, de havde ødelagt og flyttet ind på deres værelser,« siger hun.

Udlændingestyrelsen har i en mail til BT skrevet, at de er ærgerlige over, at Alice Lauridsen ikke har følt sig godt behandlet.

Udllændingestyrelsen fastholder, at retableringsudgifterne er blevet fastsat af et arkitektfirma til 560.000 kr., hvilket de holder fast i. De oplyser, at de er i dialog med Alice Lauridsen om yderligere undersøgelse af centret.

»Penge kunne være brugt på syge og ældre«
Alice Lauridsen fortæller, at hun har meget svært ved at komme igennem til Udlændingestyrelsen, og at de ofte ikke svarer, når hun henvender sig.

Imens sidder hun tilbage og føler, at forløbet har kostet skatteborgere værdifulde penge.

»Alle de skattekroner, der bliver brugt på det her, som kunne være brugt på gamle og syge mennesker i stedet. Asylansøgere er gæster i vores land og burde værdsætte det, de kommer til og passe på vores ting. Det ville jeg også gøre, hvis jeg kom til deres land.«