Har du planer om at holde en storslået og mindeværdig nytårstale i aften, men du har ikke lige fået den skrevet endnu? Så er du allerede bagud på point - men der er råd at hente!

Ekspert i retorik og taleskrivning, Trine Nebel, giver nogle enkle og simple tricks til at holde en god nytårstale.

- For det første skal man ikke bare tale frit fra leveren. Der er ingen, heller ikke Bill Clinton, der er fødte talere. Det kræver forberedelse, siger Trine Nebel.

- Det er vigtigt, at man har noget på hjerte. Hvis man bare taler om det, man selv synes er interessant, spilder man folks tid. Så sidder folk og ærgrer sig over, at de ikke nåede på toilet, inden du slog på glasset, siger hun.

- Det er vigtigt at holde sig til et enkelt emne. Find ud af på forhånd, hvad det er, du vil fortælle. Der må gerne være noget fra året, der gik, og noget om året der kommer. Så kan folk huske din tale, forklarer Trine Nebel.
 
- Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at man som taler forstår at begrænse sig. Der er ingen, der gider høre en tale, der varer et kvarter. Hellere fem gode minutter end otte-ni minutter, hvor der bliver talt lidt i øst og lidt i vest, slutter Trine Nebel.

Læs flere gode råd om taler på Trine Nebels hjemmeside