Den allerede stærkt udskældte nye lægevagt i København rammes nu af hård kritik i en sag om den kun fem måneder gamle baby Elias, der blev sendt rundt mellem tre storkøbenhavnske hospitaler, efter at moderen havde forsøgt at få hjælp hos 1813.

Trods barnets kritiske tilstand fik familien først hjælp fem timer efter, at moderen første gang slog alarm.

Moderen til barnet, den 22-årige Ida Sjørvad fra Brøndby, syd for København, ringede lørdag eftermiddag til 1813, fordi hun var bekymret for sin søn, der havde næsten 40 grader i feber, to dage efter at han på Rigshospitalet havde gennemgået en operation i lysken. Forinden havde hun ringet til Rigshospitalet, der oplyste, at lægerne her var parate til at modtage barnet - men ifølge ‘reglerne’ skulle hun først have en henvisning fra 1813, før hun kunne møde op.

Moderen ringede derpå til 1813 - og kom igennem efter 32 minutter, men til en sygeplejerske, der ikke var særligt god til at fortælle Ida Sjørvad, hvordan hun skulle forholde sig til sin nyopererede søn.

- Sygeplejersken var stresset og lød fuldstændig ligeglad. Hun var overhovedet ikke sat ind i, hvordan hun skulle håndtere os, siger Ida Sjørvad, der ikke kunne få sin henvisning til Rigshospitalet, selv om lægerne der stod klar til at modtage hende og sønnen.

- Hun sagde, at hun ikke måtte sende mig til Rigshospitalet. Da jeg spurgte hvorfor, svarede hun: ’Det står der her, at jeg ikke må,’ siger Ida Sjørvad.

I stedet sendte sygeplejersken hende, hendes mand og deres søn til Bispebjerg Hospital i Københavns Nordvestkvarter for at blive undersøgt. Her blev de kl. 17 modtaget med den besked, at hospitalet ikke havde nogen børnelæger.

- De kiggede uforstående på os og spurgte, hvorfor i alverden vi var blevet sendt herud. Det kunne vi jo ikke svare på. Vi gjorde bare, hvad der blev sagt, siger Ida Sjørvad og fortsætter:

- Tænk, at man sender en fem måneder gammel baby ud til et hospital uden børnelæger.

Bispebjerg Hospital sendte derpå familien videre til Hvidovre Hospital vest for København, hvor en læge endelig undersøgte Elias. Han vurderede, at drengen skulle undersøges af nogle med større ekspertise på området og henviste endelig til - ja - Rigshospitalet, der havde opereret Elias to dage før.

Da familien nåede ind til Rigshospitalet kl. 20 - 4,5 timer efter det første opkald til akuttelefonen - undersøgte lægerne Elias og vurderede, at drengens tilstand var alvorlig. Efter en scanning blev han opereret akut. Det kom fuldstændig bag på Elias’ mor.

- Jeg var chokeret, for jeg troede ikke, at det var så alvorligt. Ingen havde udvist tegn på, at vi skulle være bekymrede. Det var først på Rigshospitalet, at realiteterne gik op for mig. Jeg var ulykkelig, siger hun.

Inden operationen fortæller lægen, at han tror, at lyskebrokken er kommet tilbage, og at det er mere alvorligt end første gang.

Han fortæller også, at Elias kan ende med at få påsat en stomipose i et par måneder, hvis tarmen sidder klemt for længe. Heldigvis var det ikke tilfældet.

- Var min søn endt med at skulle bære stomipose på grund af en sygeplejerskes mangel på kompetencer i akut-telefonen, var jeg gået op i limningen, siger Ida Sjørvad.

Her fire dage efter operationen er roen faldet over familien, og Ida Sjørvad er nu glad og lettet, da BT møder hende og Elias på Rigshospitalet i København i går eftermiddag. Mens den lille dreng sover trygt i tremmesengen, fortæller hans mor, at hun glæder sig til at komme hjem.

- Jeg håber, at vi kan komme hjem onsdag (i dag, red.), og er så glad for, at det hele er overstået. Jeg er ikke vred mere, for hospitalerne håndterede det, så godt de kunne. Det er Akuttelefonen, der bare ikke er gennemtænkt, siger hun.

Koncerndirektør Svend Hartling i Region Hovedstaden beklager episoden, men mener, at Rigshospitalet - og ikke 1813 - bærer hovedansvaret.

- Rigshospitalet skulle naturligvis blot have indlagt barnet. En opringning til 1813 er unødvendig, siger han. Harling siger, at der, hvis Ida Sjørveds fremstilling er korrekt, begås flere fejl: Sygeplejersken på 1813 kunne have indlagt barnet via den centrale visitation, og endelig kunne personalet på Bispebjerg Hospital have indlagt barnet på Rigshospitalet uden at sende familien til Hvidovre.

(Hvis du læser med fra mobilen - se hele grafikken til historien her)