Det er ærgerligt at spare for meget og for lidt op til pension. For du risikerer enten at måtte spænde livremmen ind eller slet ikke at få glæde af pengene.

For mange er pensionen ikke længere lig med et otium under slumretæppet, men forventningen om en aktiv tilværelse med rejser og oplevelser.

Men samtidig er mange slet ikke klar over, hvad de har sparet op til pensionslivet, viser en ny undersøgelse fra SEB Pension.

Og det er ærgerligt, for enten ender du med håret i postkassen eller med pension, du ikke når at bruge.

»Grundlæggende har folk brug for flere penge, end de tror« siger Frank Pedersen, afdelingsdirektør hos SEB Pension.

For selv om vi i dag sparer mere op til pensionen, har vi også fået helt andre forventninger, siger Frank Pedersen.

»I forhold til tidligere er de kommende pensionister betydeligt bedre stillet. Men hvis man kigger på deres forventninger og drømme, vil jeg sige, at de bliver lidt skuffede« siger han.

Det skyldes, at vi i dag er aktive i længere tid af vores liv. Så vi skal både finansiere en tredje og fjerde alder, siger Frank Pedersen.

I SEB's undersøgelse svarer 60 procent, at de regner med at have råd til det, de vil som pensionister. I 2016 gjaldt det 44 procent, så vi er altså blevet mere optimistiske.

Og det kan godt være, at pengene rækker i starten, men folk lever i gennemsnit 20 år på pension, siger Frank Pedersen.

»Så det giver måske råd til at gøre de ting, man gerne vil i ti år. Og så har man ti år, hvor man må suge på labben« siger han.

Det kan eksempelvis være, at folk har sparet to millioner kroner op til pensionen og synes, at det lyder af meget. Men hvis du skal dele det ud over 20 år, er det kun 100.000 kroner til hele året, siger han.

Her kan en tommelfingerregel være at spare op til, hvad der svarer til cirka seks gange ens årsløn.

Omvendt mener Karsten Engmann Jensen, der privatøkonomisk rådgiver i pengeministeriet.dk, at folk med høj indkomst skal være påpasselige med ikke at spare for meget op, så pengene bare ender som arv.

»Penge som måske havde været bedre brugt på at rejse, mens børnene var små« siger han.

Han opfordrer også til, at du tager et kritisk og uvildigt blik på pensionen.

»Lad være med at tro, at din pension er i orden, bare fordi du har talt med en pensionsrådgiver. Få en second opinion på, om dine forhold også er i orden. For pensionsrådgiveren ser ofte ikke på familiens økonomi som helhed« siger Karsten Engmann Jensen.

Han oplever, at mange enten ikke forstår eller ikke interesserer sig for pensionen.

»Men en almindelig dansk familie kan godt få rigtigt meget ud af at kigge på deres pension« siger han.