De stod tidligere over for hinanden. Men ikke længere.

Den tidligere imam Ahmed Akkari får fredag ros af muhammedtegner Kurt Westergaard for at komme med nye oplysninger om sin rolle under Muhammedkrisen - en rolle, der viser sig særdeles aktiv.

»Jeg synes, det er godt gjort,« siger den berømte og berygtede - og i dag pensionerede - tegner.

I bogen »Min afsked med islamismen«, der udkommer på tirsdag, fortæller Akkari, hvordan han og tre andre top-islamister opsøgte de militante bevægelser Hamas og Hizbollah og opfordrede dem til at hjælpe med at »lægge pres på Danmark«.

Begge disse organisationer optræder på vestlige terrorlister og er berygtede for deres brug af blandt andet selvmordsangreb mod civile mål. Det var netop grunden til, at de blev kontaktet, fortæller Ahmed Akkari, der har brudt med sine tidligere allierede og angrer sine handlinger, til BT.

Hans personlige U-vending er værd at bemærke og respektere, mener Westergaard.

»Jeg har mødt Akkari et par gange og har et indtryk af, at det er en mand, som virkelig har gjort rent bord. Han har indset sine fejltagelser og ønsker nu at være et helt andet menneske. På mig har han virket meget, meget overbevisende. Det er en ’omvendelse<saxo:ch value="226 128 153"/>, jeg har respekt for. Jeg er imponeret af den,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

»Jeg betragter ham i dag som en normal dansker med nogle næste normale kulturradikale synspunkter på religion og mange andre ting,« tilføjer Westergaard.

Kontakten til de to terrorbevægelser blev ifølge den tidligere imam etableret under en rejse til Libanon i slutningen af december 2005. Ud over Akkari selv deltog Islamisk Trossamfunds daværende talsmand Kasem Said Ahmad, formanden for moskeen på Ørbækvej i Odense, Mahmoud Mansour, og Aarhus-imamen Raed Hlayhel. I begge tilfælde blev de fire personer afhentet af bevæbnede mænd og kørt til hemmelige mødesteder, hvor de fremlagde deres sag for højtstående medlemmer af de to organisationer.

»Vi bad dem ikke specifikt om en voldelige aktion, men det lå i kortene, at det var en mulighed. Man går jo ikke til en militant organisation for at få et læserbrev,« siger Akkari i bogen, der er blevet til i samarbejde med BT-journalist Martin Kjær Jensen.

Akkari konkluderer, at henvendelsen til de militante organisationer var stærkt medvirkende til, at Muhammedkrisen udviklede sig voldeligt nogle uger senere. Både Hizbollah og Hamas deltog således i de optog, der blandt andet gik til angreb på danske ambassader.

Besøgene hos Hamas og Hizbollah har aldrig tidligere være omtalt, hvilket ifølge Ahmed Akkari skyldes, at de og meget andet var omgærdet af ekstremt hemmelighedskræmmeri.