Lyt til artiklen

Islamkritikeren Ahmed Akkari er forfærdet over gårsdagens terrorangreb på det franske satireblad Charlie Hebdo. Han mener, det også kan ske herhjemme.

»Den måde, det foregik på, er frygtelig og foruroligende. Der har været terrorangreb før, men angrebet i går mindede mig meget om gadekampe i Mellemøsten, som man ser det på tv,« siger Ahmed Akkari til BT og fortsætter:

»At to bevæbnede mænd bare kan køre en bil hen til et sted, stige ud med maskingevær i hænderne og myrde folk. Det er særligt foruroligende, for det bringer uroen meget tættere på det europæiske gadebillede.«

Akkari spillede selv en større rolle under Muhammed-krisen, der tog sin begyndelse med 12 tegninger i Jyllands-Posten af den muslimske profet. I tiden efter var Akkari selv en del af en delegation, der med tegningerne i hånden forsøgte at vække vrede i flere muslimske lande. I 2013 undskyldte Akkari så for sin rolle og udgav bogen »Min afsked med islamismen«, hvori han angrede sin gerninger og nu sværgede troskab til demokratiet og dets værdier.

I dag frygter han de yderligere konsekvenser af gårsdagens terrorangreb i Paris, der kostede 12 mennesker livet.

»For folk, der har ekstremistiske tendenser eller er i bander med religiøs påvirkning, vil det her give 'blod på tanden'. De ser op til de her handlinger og ser dem som et eksempel. De mener, at det kan være vejen frem til endelig at bryde med Europas stabilitet og indre fred,« siger han.

Vil det kunne ske i Danmark?

»Ja, den risiko, tror jeg, er helt reel. Derfor er det kun rigtigt, at politiet har været ude at sige, at de er opmærksomme på det. Fra min tid i islamiske miljøer husker jeg, at man langsomt begynder at forherlige egne tanker, symboler og tekster og ser ned på andre synspunkter. Det er en del af dét at blive rekrutteret i de religiøse og mere fanatiske grupper. Der er et miljø, der fostrer en voldelig tankegang, og en stiltiende accept af, at den findes,« siger Akkari, der mener, at gerningsmændene fra Paris har været i lignende kredse i Frankrig.

»Det her er altså ikke bare nogen tosser, der isoleret set har handlet på egen hånd. Jeg mener, der har været et miljø med accept for vold og voldelige reaktioner,« siger han.

Tror du, der findes sådanne miljøer i Danmark?

»Ja, det mener jeg helt sikkert.«

Se billederne: Fælles forsidekamp for ytringsfrihed

Ahmed Akkari har i lange perioder levet med diverse trusler på hans liv og er i løbende kontakt med politiet om sin personlige sikkerhed. Han har ikke hørt om et øget trusselsniveau mod sig selv efter onsdagens angreb.

»Jeg følte mig alarmeret, vil jeg sige. At alt det her pludselig sker, og at jeg så hører, at flere i Danmark følte sig i skudlinjen eller i fokus. Jeg kan ikke undgå at tænke på, om nogen vil tænke på mig i den sammenhæng. Det håber jeg ikke,« siger han.