Asylansøgere bliver i stigende grad boende i Danmark, selv om de får afslag på asyl. Justitsministeren lover handling.

Køen med afviste asylansøgere, der skal sendes ud af Danmark, vokser og vokser, og Rigspolitiet forventer, at stigningen vil fortsætte. Ved udgangen af august stod 1.407 afviste asylansøgere i såkaldt »udsendelsesposition«. Allerede på det tidspunkt havde politiet modtaget flere nye sager end i hele 2011. Dengang indløb der 1.174 nye sager om udsendelser af udlændinge, men til og med august i år er tallet oppe på 1.192, fremgår det af en netop offentliggjort redegørelse fra Rigspolitiet, skriver Berlingske.

- Der bliver sendt mange afviste asylansøgere ud i øjeblikket, men der er også kommet rigtig mange sager til os det sidste års tid, opsummerer Claus Birkelyng, vicepoliti­inspektør hos Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC).

Mange af de afviste asylansøgere nægter at forlade Danmark frivilligt og skal om nødvendigt hjemsendes med tvang. Men i øjeblikket er der stop for tvangshjemsendelser til både Syrien og Somalia på grund af uroen dér. Hvad angår Iran, er hjemsendelse så godt som umulig, hvis ikke asylansøgeren selv bidrager, og i Afghanistan, hvor godt en tredjedel af personerne i »udsendelsesposition« kommer fra, er hjemsendelser besværliggjort af langsommeligt papirarbejde.

- Det er ikke muligt bare at købe en flybillet og køre folk til lufthavnen. Først skal de identificeres og accepteres af hjemlandet, og der skal udstedes rejselegitimation. Det er tidskrævende arbejde, som kan tage måneder, fortæller Claus Birkelyng fra NUC.

En anden forklaring på, at flere asylansøgere »hænger fast« i Danmark, er, at Udlændingestyrelsen er blevet hurtigere til at behandle deres sager. Ved hjælp af effektiviseringer har styrelsen over to år nedbragt sagsbehandlingstiden i asylsager fra cirka 150 til cirka 80 dage, og er i dette efterår kommet helt ned på cirka 60 dage. Målet er 50 i løbet af næste år.

- Vi har også en accelereret procedure for asylansøgere fra lande, hvor man normalt ikke får tildelt asyl, og de sager behandler vi meget hurtigt, siger kontorchef i asylkontoret, Pernille Brinch Nissen.

Men når sagsbunkerne efterfølgende vokser hos Rigspolitiet, skaber det propper i det danske asylsystem, hvilket har krævet flere pladser i asylcentrene.

Justitsminister Morten Bødskov (S) hæfter sig ved, at problemet er vokset over flere år, men erkender samtidig, at det skal løses.

- Nu tager regeringen fat på udfordringen for alvor. Det er jo helt grundlæggende, at når man ikke har fået asyl i Danmark, så skal man rejse hjem, fastslår han.

Derfor vil regeringen blandt andet udsende en dansk attaché til Afghanistans hovedstad, Kabul, for at smidiggøre arbejdet dér. Og afviste asylansøgere skal belønnes med op til 20.000 kroner per voksen og 10.000 kroner per barn, hvis de frivilligt rejser hjem inden 1. juli næste år. Det er et væsentligt højere beløb end i dag.