Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mange seere af DRs Aftenshowet blev mildt sagt rasende efter torsdagens udsendelse. Det sker, efter værten Mark Stokholm midt under et live-interview spurgte Thomas Banke, der er tidligere narkoman og borgmester, om han ville lade sig narkoteste på direkte tv.

'Jeg er simpelthen rystet'

'Hvor var det dog ubehageligt at se på'

Aftenshowets seere er nærmest ved at koge over af harme over programmets behandling af den tidligere borgmester i Fredericia, Thomas Banke, der torsdag aften lod sig interviewe af programmets vært Mark Stokholm. Den tidligere Venstre-komet, der var bykonge fra 2009 til 2013, var gæst i showet for at fortælle om sin nye bog, 'Borgmester på stoffer - Mine fire år i narkohelvede', der er skrevet af Henrik Qvortrup. Her fortæller den nu 35-årige Thomas Banke om, hvordan han midt i sin kometkarriere som Danmarks yngste borgmester havde et gigantisk misbrug af smertestillende medicin og sovepiller.

Det var med afsæt i ovenstående, at Thomas Banke entrerede Aftenshowets studie, men hvis Banke udelukkende havde forventet kærlig strøen med hårene i studiets bløde sofa gennem interviewet, måtte han tro om igen.

Under interviewet trak værten Mark Stokholm nemlig en narkotester op af lommen og foreslog, at Thomas Banke lod sig teste, så familien Danmark kunne få vished om, at han var så 'clean', som han selv siger, han er i dag. En noget overrasket Thomas Banke gik efterfølgende med til at lade sig teste.

Narkotesten viste sig at være negativ, efter den blandt andet havde tjekket, om Banke var påvirket af stofferne kokain, amfetamin eller MDMA.

Efter udsendelsen lagde DR et klip ud på Facebook af interviewet, hvori Thomas Banke lod sig teste. Og hurtigt blev kommentarfeltet rødglødende af kommentarer fra seere, der er rasende over den behandling, den tidligere pillemisbruger fik:

Blandt andre skriver Gerda Mikkelsen:

'Hvor var det dog ubehageligt at se på... Hvorfor i alverden skulle manden dog udsættes for et valg, som han ikke kunne afslå..??'

Peter Carlsen stemmer i:

'Hold nu op, hvor det dårlig stil DR. Lad dog manden være, hvorfor skal han dog ydmyges på direkte tv.'

Anja Kristina Søborg er lige så hård i sin vurdering:

'Utilgiveligt indslag fra DR, virkelig grænseoverskridende at overvære en mand, som lige har rejst sig, blive sparket ned - dårlig stil.'

Chefen talte med værten bagefter

BT har spurgt redaktionschef på Aftenshowet, Ann Lykke Davidsen, hvorfor man fra programmets side valgte at narkoteste Thomas Banke på direkte tv. Til det svarer programmets leder:

»Det gør vi, fordi han (Thomas Banke, red) selv går ud med en bog, hvori han blotter sig og fortæller, at han har levet på en løgn og blandt andet været påvirket i Aftenshowet på direkte tv tidligere. Vi spurgte ham inden interviewet om, hvor åben han havde tænkt sig at være. Han sagde: 'I kan spørge mig om alt, og han sagde, at han ville lade sig narkoteste, hvis det var,« siger Ann Lykke Davidsen, der tilføjer, at det på trods af Bankes opfordring ikke var aftalt, da narkotesten kom frem under interviewet.

Kan du forstå, at folk er forargede?

»Ja, det kan jeg sagtens. Jeg kan også godt forstå, at folk tager hans parti. Det er en voldsom historie, og jeg havde ikke forventet andet, når vi nu går til kanten. Så er folk på hans side. Jeg har set indslaget igennem, og jeg synes ikke, at det er for groft.«

Skal Aftenshowet fremover være et sted, hvor gæsterne kan komme ud for helt uventede overraskelser midt i interviews om følsomme emner?

»Nej, sådan er det ikke. Det er en vurdering fra gang til gang. Men her har vi at gøre med et menneske, der skriver en bog, som i høj grad handler om at vinde troværdigheden tilbage. Så mener jeg, at det journalistisk er rigtigt,« siger Ann Lykke Davidsen og fortsætter:

»Jeg synes, at når det her interview handler om troværdighed, så ville det have været utroværdigt, hvis vi havde aftalt med ham, at vi ville teste. Så kunne han have forberedt sig på alle mulige måder. Da showet var slut, ringede jeg ind for at høre, om Thomas var kommet godt ud af døren. Jeg talte blandt andet med Mark (Stokholm, red), der fortalte, at stemningen havde været god bagefter, selvom Thomas synes, det var vildt. Det er rigtig vigtigt for os, at vores gæster kommer godt ud af døren. Men interviewet var helt sikkert mega grænseoverskridende og et stort sats fra vores side. Vi har haft mange overvejelser om det på redaktionen,« siger Ann Lykke Davidsen.

Torsdag aften gik Thomas Banke selv på Facebook for at fortælle om episoden. Han takker folk for de mange venlige og støttende ord på dagen for sin bogudgivelse og skriver blandt andet:

'Dagens sidste optræden foregik hos de flinke folk i Aftenshowet. De havde dog en overraskelse i ærmet: En opfordring til at tage en narkotest. Jeg burde måske have nægtet at tage den. Ikke fordi jeg har noget at skjule, men fordi jeg ærlig talt ikke skylder nogen at aflægge narkotest for rullende kameraer. Imidlertid blev jeg så overrasket over dette noget effektjagende stunt, at jeg tog testen. Den var i øvrigt - og selvfølgelig - negativ,' skriver Thomas Banke.

Se selv det famøse klip herunder:

Andre læser også