Lyt til artiklen

Se de vilde eksempler: Sag om 400 sms'er fra forsmået eks-kæreste blev registeret som 400 forskellige forhold - og vupti så var årets opklaringstal nået

Politiet pynter på kreativ vis på opklaringstallene.
 
I forsøget på at nå fastsatte antal sigtelser - bestemt mellem landets politidirektører og Rigspolitichefen - bliver små forhold blæst op til langt flere sager. På den måde ser det ud som om, at politiet har opklaret langt flere sager end i virkeligheden.

Det viser en undersøgelse- kaldet ' Fup eller Fakta' fra Rigspolitiet og Dansk Politiforbund fra efteråret 2012. Her har repræsentanter fra begge parter været rundt på 12 politistationer og interviewet mere end 120 betjente om f.eks. politiets måltal.

I hidtil ikke offentliggjorte udsagn fra rapporten fortæller en betjent, hvordan en forsmået persons 400 sms´er til ekskæresten blev registreret som 400 forhold for at pynte på statistikken.

- Vi havde en sag, hvor en mand sendte 400 sms´er til sin eks-kæreste. Vi skrev den som 400 forhold - og så havde vi pludselig nået vores måltal. Før i tiden ville vi blot have registreret dette som ét forhold, fortæller en betjent.En anden betjent fortæller om, hvordan en enkelt sigtelse om salg af 291 billetter i systemet belv registreret om 291 sager og dermed pyntede gevaldigt på statistikken.

- Vi oprettede 291 journalnumre/forhold på en, der havde lavet 291 falske billetter. Så var der 291 opklarede forhold! 291 forsider, sigtelser mv. Ingen sund fornuft. Ren statistik, udtaler betjenten i rapporten.

Hvert år skriver direktørerne for de enkelte politikredse en kontrakt, hvor der er opstillet mål for, hvor mange anmeldelser og sigtelser, der skal være på områder som eksempelvis indbrud, trafik eller bandekriminalitet. Derudover bliver politiet også målt på, hvor mange af anmeldelserne der reelt fører til en sigtelse.

Tom Steffensen, tillidsrepræsentant hos Nordsjællands Politi, mener, at måltallene slører, at dansk politi er tæt på et kollaps.

- Det giver slet ikke et korrekt billede, når en politikreds pludselig har opklaret 291 forhold om falske billetter, når det i virkeligheden er én enkelt person, der er sigtet for at have lavet 291 billetter.  Det er fuldkommen uden sund fornuft og jeg kalder det kreativ bogføring.  Problemet er bare, at det giver pæne statistikker, der får det til at se ud som om, at det går godt i dansk politi, siger han og bliver bakket op af formanden for Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt.

-  Jeg kan fuldstændig genkende billedet, og jeg synes bare, at undersøgelsen viser, hvad jeg har forsøgt at sige gennem lang tid: Dansk Politi kører på pumperne, og vi kan ofte slet, slet ikke leve op til borgernes - meget berettigede - krav om, hvad de forventer, når de kontakter politiet. Vi er slet ikke folk nok, siger Claus Oxfeldt og forklarer, at der i polititimer bliver brugt det samme antal i dag i dansk politi som i 1989.

Manglen på ressourcer i dansk politi gør også, at tidskrævende anmeldelser enkelte steder bliver journaliseret som 'hændelser' i stedet for en stærk journalkode, der angiver anmeldelsens karakter. Det betyder, at hvis anmeldelse ikke bliver opklaret, ødelægger den ikke den enkelte kreds´ statistik i antallet af opklarede sager.

BT har været i kontakt med flere betjente, der fortæller, at det er fast praksis at 'sortere' i arbejdet og journaliser anmeldelser som 'hændelser' i stedet for f.eks. vold.

Det kan f.eks. være en anmeldelse om vold på Strøget i København, hvor der visse steder er kameraovervågning. Men grundet mandskabsmangel skriver man sagen som en 'hændelse', fordi ingen har tid til at mange timers videoovervågning igennem.

Ingen af de betjente, som BT har talt, tør stå frem med kritikken af frygt for deres job.

Formanden for Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt, forklarer, at sorteringen i arbejdet efter, hvor tidskrævende de er, sker hele tiden.

- Mange betjente er så presset, at de føler sig nødsaget til at fravælge særligt tidskrævende opgaver. Det er bestemt ikke, fordi betjentene synes, at det er specielt, for det er ikke derfor, at de har søgt ind til politiet. Men nød lærer ofte nøgen kvinde at spinne, lyder det fra Claus Oxfeldt.

 Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har på mail sendt følgende citat på mail om undersøgelsen:

- Da politiet registrer omkring 2 millioner straffesager, undersøgelser og hændelser om året, kan der naturligvis forekomme registreringsfejl, men om henvendelsen registreres som en hændelse eller en konkret straffesag har ikke betydning for om den efterforskes.