Mærsk sejler stadigvæk milliarder hjem - Mærsk containere i Aarhus Havn(arkiv).
Mærsk sejler stadigvæk milliarder hjem - Mærsk containere i Aarhus Havn(arkiv). Foto: PALLE HEDEMANN
Fra november kan hr og fru Danmark se, hvor meget store multinationale selskaber som McDonalds, Statoil og for den sags skyld danske A.P. Møller Mærsk og Lego præcis lægger i den danske statskasse.

På det tidspunkt indfører regeringen de længe ventede åbne skattelister for både danske og udenlandske virksomheder.

Bt.dk har fået indsigt i et notat fra skatteministeriet, hvor det fremgår præcis, hvor meget firmaerne skal lægge frem for offentligheden.

Og det viser sig at langt mere vidtgående end ventet, mener professor på Copenhagen Business School Caspar Rose, som bt.dk har forelagt notatet.

- Det kommer bag på mig, så selskaberne skal lægge så mange skatteoplysninger frem og jeg er alvorligt bange for at det forvirrer mere end det gavner, siger han. 

Af notatet fremgår det, at alle firmaer og fonde med et cvr-nummer i Danmark skal lægge både den skattepligtige indkomst efter fradrag af underskud fra tidligere indkomstår frem samt den beregnede skat. Det vil sige det bliver offentligt kendt i kroner og øre, hvor meget staten få ind i kroner og øre fra hvert selskab eller fond.

Der ud over skal firmaer og fonde ligeledes oplyse, hvilken bestemmelse i selskabsskatteloven eller fondsbeskatningsloven som de betaler deres skat efter. 

For selskaber der er omfattet af kulbrinteskatteloven, det vil sige skal betale skat af overskud ved indvinding af olie og naturgas, offentliggøres også oplysninger vedrørende selskabets kulbrinteindkomst.

Hvis en koncern består af flere datterselskaber og disse selskaber er sambeskattede, altså betaler en samlet skat, skal det på Skat.dk oplyses, hvilke selskaber der indgår i sambeskatningen, men det er kun den samlede skat for alle sambeskattede selskaber, der skal offentliggøres.

- Sagen er at firmaerne skal lægge nogen tal frem og henvise til nogen paragrafer, som er meget svære for almindelige mennesker at gennemskue. Der vil også være en række forretningshemmeligheder bag skattebetalingerne i form af investeringer i forskning og udvikling, som ikke vil fremgå af skattelisterne, men kan forklare den samlede skattebetaling. På den måde kan virksomheder hurtigt blive hængt ud, siger Caspar Rose.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.