Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

En stor sag om muligt svindel med lægeerklæringer har ramt indfødsrets-systemet.

BT kan i dag afsløre, at ansøgningerne fra 135 udlændinge om dispensation til at få dansk pas uden at leve op til danskkravet og bestå indfødsretsprøven, skal gå om, fordi der er mistanke om fusk med deres lægeerklæringer. Udlændinge kan nemlig undgå de svære statsborgertests, hvis de har lægens ord på, at de er for syge til gennemføre prøverne.

Formand for indfødsretsudvalget Christian Langballe (DF) kalder sagen ‘rystende’:

»Det er en skændsel, og det undergraver tilliden til systemet, at der bliver svindlet på den måde. Vi dispenserer på et falsk grundlag. Det kan vi jo ikke leve med,« siger Christian Langballe, som vil den mulige svindel til livs.

»Det både overrasker mig og gør mig vred. Hele vores arbejde bygger på, at vi kan have tillid til de lægefaglige eksperter. Der er tale om et misforstået hensyn, hvis man snyder med lægeerklæringerne,« siger han.

De mistænkelige lægeerklæringer er udarbejdet af den 65-årige speciallæge i psykiatri Peter Kaare Østergaard, der driver egen praksis i Middelfart.  Den 2. november 2016 fratog Styrelsen for Patientsikkerhed Peter Kaare Østergaard retten til at udskrive lægeerklæringer ‘på grund af alvorlig og gentagen kritisabel faglig virksomhed ved udfærdigelse af erklæringer’.

Peter Kaare Østergaard bekræfter, at han er frataget retten til at udskrive lægeerklæringer, men han afviser på nogen måder at have fusket med sagerne.

Udlændinge-og integrationsminister Inger Støjberg (V) orienterede den 25. januar Indfødsretsudvalget i Folketinget om Styrelsen for Patientsikkerheds afgørelse.

»På baggrund af Styrelsen for Patientsikkerheds afgørelse har jeg indstillet til Folketingets Indfødsretsudvalg, at der bliver indhentet nye lægeerklæringer i de ca. 135 sager, som den pågældende speciallæge har været inde over. Det har jeg gjort, fordi det er afgørende, at Folketinget får korrekte og pålidelige oplysninger, når Indfødsretsudvalget skal tage stilling til, om der kan dispenseres på grund af sygdom og gives indfødsret,« skriver Inger Støjberg i en mail til BT.

Christian Langballe vil nu have undersøgt, om der er givet dispensation til andre på et falsk grundlag. I såfald er han klar til at inddrage deres danske pas.

»Jeg forventer, at det bliver undersøgt tilbage i tiden, hvor det også skal undersøges, om lægen har været inde over flere sager, og om der er andre, som har også skrevet falske erklæringer. Jeg er parat til at fratage folk det danske pas, hvis det viser sig, at de har fået det på et falsk grundlag,« siger han.

Medlem af Indfødsretsudvalget Naser Khader (K) støtter Langballes krav om en undersøgelse. Han mener, at der et helt overordnet problem.

»Vi er udfordret med mange af de lægeerklæringer, der kommer fra ansøgerne om statsborgerskab. Fair nok hvis folk virkeligt er syge, men jeg synes, at der er alt, alt for mange, der bruger lægeerklæringer som genvej til statsborgerskab for at undgå de krav vi stiller for, at folk kan få statsborgerskab.   Det er en underminering af vores arbejde, og jeg synes, at det er skidt for de læger, der er så rundhåndede. De fleste læger er faktisk ordentlige mennesker, der ikke gør sådan noget, men vi har brodne kar. Og dem der gerne vil snyde systemet de anbefaler de rundhåndede læger til hinanden, og det skal vi simpelthen gøre op med,« siger Naser Khader.

Karen Klint (S), medlem af indfødsretsudvalget, vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger:

»Vi er da kede af, hvis man ikke kan stole på lægelige oplysninger, som en borger har betalt for. De mennesker, som søger om dispensation for indfødsretsprøven, har betalt af egen lomme for en speciallægeerklæring, og det er sjældent borgere med en stor pengepung. Så det vil være utrolig synd for dem, hvis de skal til at betale for en ny,« siger hun.

LÆS MEGET MERE OM SAGEN SAMT INTERVIEW MED PETER KAARE SØRENSEN I BT TIRSDAG