Et af landets største sygehuse, Herlev Hospital,  er nu ramt af en mulig skandale. BT kan i dag afsløre, hvordan den 79-årige hjertepatient Flemming Matzen faldt død om i sit hjem, tolv dage efter at egen læge havde henvist ham til behandling på Herlev Hospital.

Den 25. maj viste et kardiogram hos den praktiserende læge, at Flemming Matzen havde hjerteflimmer, og han blev derfor henvist til Herlev Hospital. I skrivelsen til hospitalet står tydeligt, at lægen forventer indkaldelse meget hurtigt, dvs. i løbet af en dag eller to, da Flemming Matzen i forvejen er hjertepatient.

Han bliver aldrig indkaldt af hospitalet, og 6. juni faldt Flemming Matzen død om midt i opvasken hjemme i køkkenet i Ballerup. Ifølge Flemming Matzens jourmal fremgår det ellers, at to læger samt tre lægesekretærer har set hans henvisning seks gange i perioden fra henvisningen til dødsfaldet.

Det tragiske dødsfald fik alt til at ramle hos datteren Betina Bank og svigersønnen Simon Bank, der nu står frem med Flemming Matzens tragiske forløb. BT har i en række artikler afdækket, hvordan indførelsen af det milliard-dyre it-system Sundhedsplatformen har skabt kaos på afdelingerne på Herlev Hospital og Gentofte Hospital, efter at det blev taget i brug 21. maj. Systemet, der skal rulles ud på alle hospitaler i hovedstaden og Region Sjælland, skulle ellers give sundhedspersonale, patienter og pårørende bedre overblik og højere sikkerhed.

83-årige Ole Hyrup Christensen røg ud af systemet, efter han havde fået konstateret lungekræft.
83-årige Ole Hyrup Christensen røg ud af systemet, efter han havde fået konstateret lungekræft. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Men flere overlæger er i bl.a. BT stået frem og har rettet hård kritik af systemet, hvor patienters henvisninger til afgørende scanninger og undersøgelser samt blodprøvebestillinger ikke har kunnet ses af relevant fagpersonale. En række overlæger har desuden åbent fortalt om deres frygt for, at problemerne direkte ville ramme patienternes sikkerhed, men fra både hospitalsledelsen og Region Hovedstaden har det enstemmigt lydt, at patientsikkerheden ikke har været i fare. Men den udlægning kan Betina og Simon Bank ikke genkende.

»Jeg føler, at de har begået overlagt mord på min far. Hvis de havde taget ham ind, som de skulle, havde han levet i dag. Obduktionen af ham viser jo, at der ikke var nogen alderdomssvækkelse af nogen art. Vi kan se på loggen i it-systemet, at flere læger og lægesekretærer har været inde at kigge på henvisningen. Og hvis det er på grund af it-problemer, at det ikke har været muligt for dem at læse, hvad der står, så skulle de jo have gjort noget for at finde ud af det. Og hvis de rent faktisk har kunnet se, hvad der står – ja, så har de totalt svigtet deres opgave ved at prioritere min far ned på grund af hans alder. Men årsagen til, han var kaldt ind, var jo, at der var konstateret hjerteflimmer,« siger en sorgtynget Betina Bank, der gennem hele livet har haft et meget nært forhold til sin far, som hun talte med hver eneste dag.

Vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital Steen Werner Hansen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men opfordrer til et møde med Flemming Matzens, selv om de pårørerende ellers har givet hospitalets ledelse tilladelse til at udtale sig til BT.

»Det er altid forbundet med sorg, når vi oplever, at et nærtstående menneske dør. Og helt naturligt opstår der tvivl om, hvorvidt noget skulle være gjort anderledes. Hospitalet må ikke udtale sig offentligt om konkrete patientforløb, men Hjerteafdelingens ledelse opfordrer de pårørende til at kontakte dem for en samtale om de lægefaglige vurderinger,« siger han.

LÆS MEGET MERE I BT MANDAG

Se hele Flemming Matzens forløb op til hans død