Lyt til artiklen

Danskernes pensionsformue i ATP betaler for topchefens private flyrejser med familien.

BT kan i dag afsløre, at ATPs administrerende direktør Carsten Stendevad gennem en lukrativ fly-ordning har fragtet sin kone og to små børn fra USAs hovedstad Washington til Danmark på pensionskundernes regning.

Familien Stendevad fik nemlig i juni 2013 betalt rejsen fra USA, da de skulle se på hus og børneinstitution i Danmark.

Et ophold der heldigvis for familien, varede hele sommeren, for ifølge flybilletterne fløj familien først tilbage til USA 28. august 2013. Det viser aktindsigt i ATP-direktionens rejseudgifter.

Det er alle danskere i arbejde, der betaler for Stendevad-familiens fly-rejser. Hver eneste danske lønmodtager betaler nemlig sammen med sin arbejdsgiver 3.240 kr. ind årligt til ATP, hvis primære opgave er at få pengene til at yngle.

Udover familierejsen – som officelt var godtgørelse for flytteomkostninger – fik Carsten Stendevad i forbindelse med sin ansættelse i april 2012 også bevilget 12 oversøiske flyveture mellem Danmark og USA til maksimalt 100.000 kr. oven i sin yderst lukrative lønpakke på 6,1 mio. kr. årligt eksklusiv pension. Med pension får han syv mio. kr.

Ordningen har betydet, at Carsten Stendevad og hans familie har brugt for i alt 121.731 kr. til private rejser. Carsten Stendevad selv har fløjet for 96.094 kr. Hans kone og børn har rejst for 25.637 kr., viser aktindsigten.

Bestyrelsesformand i ATP Jørgen Søndergaard forklarer i en mail, at Stendevad fik forhandlet sig til frynsegoderne, fordi han og familien i mange år har boet i USA, hvor han kommer fra et job som finansdirektør i den amerikanske investeringsbank Citigroup i New York.

»I bestyrelsen ønskede vi, at han kunne tiltræde hurtigst muligt. Af hensyn til hustruens job og parrets børn var det ikke muligt for familien umiddelbart at flytte til Danmark, og aftalen blev derfor, at han det første år skulle pendle. Som en del af ansættelsesvilkårene dækkede ATP i alt 12 returrejser til maksimalt 100.000 kr. Carsten Stendevad betalte selv langt hovedparten af rejserne i perioden,« skriver han.

Efter ansættelsen i ATP i april 2013 var han derfor nødsaget til at opholde sig en del i Danmark, mens familien ifølge ATP blev boende i USA.

Professor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet Bent Greve, mener ikke, at ATP-direktørens fly-ordning er i orden, fordi det er at betragte som private rejser.

»Han bør ikke have betaling for ægtefæller og børn og alt muligt andet. Det er hans private økonomi, der bør dække den slags. Og i og med at han er i den aflønningsklasse, så bør han også kunne betale det selv,« siger Bent Greve.

Samme holdning har arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen, der kalder ordningen ‘et usædvanligt frynsegode’, som han ikke har hørt om tidligere i et halv-offentligt selskab.

LÆS MERE I BT TORSDAG