En række skatterådgivere bliver nu afsløret i at hjælpe danskere med at placere millionformuer i skattely. Det er hamrende ulovligt, mener eksperter, mens de afslørede rådgivere har den stik modsatte holdning.

Mandag aften klokken 20.00 ruller den første af fire udsendelser om skattely over skærmen på DR1. Både SKAT og EU anslår, at der hvert år forsvinder milliarder af kroner i skattely. SKAT har de seneste år stået bag en række tiltag og aktioner, der netop har til hensigt at afsløre firmaer og privatpersoner, der unddrager sig skat ved at gemme penge i udlandet. Alligevel står rådgivere klar til at hjælpe danskere i skattely. Det sker ved hjælp af snedige selskabskonstruktioner, fonde i udlandet og andre krumspring, afslører DR.

I udsendelsen går DRs journalist undercover. Journalisten udgiver sig for at være forretningsmand, der ønsker hjælp til at ‘få mest muligt ud af sine penge’. Han tager blandt andet kontakt til selskabet Anglo Corporate Services, der på nettet tilbyder skatterådgivning.

Dækhistorien er, at forretningsmanden har udviklet en app, der kan bruges på mobiler og tablets. Produktet står til at kunne sælges for mellem tre og fem millioner kroner. Handlen bliver indgået i Danmark, da ‘forretningsmanden’ bor i Danmark, betaler skat i Danmark og fortsat vil bo i Danmark.

En af de skatterådgivere, der på skjult kamera bliver afsløret, er stifteren af Anglo Corporate Services, Kaj Worsøe.

Han siger til DRs undercover-journalist:

- Vi er i stand til at give dig et navneløst betalingskort. Du kan bruge det i Danmark uden, at der er nogen, der nogensinde finder ud af, hvor det kommer fra. Jeg har gjort det hundredvis af gange. Vi kan etablere et selskab for dig fuldstændig uden for (myndighedernes, red.) rækkevidde, siger Kaj Worsø, der har mere at tilbyde:

- Du vil selvfølgelig helst ikke have SKAT blandet ind. Så undgår vi dansk skat, for det er jo en større portion penge, de skal have, hvis det bliver betragtet som en indkomst. Vi kan etablere et selskab til dig. Det kommer til at ligge off shore således, at det er fuldstændig uden for rækkevidde for så vidt myndigheder og andre, der måtte komme ind i billedet, siger Kaj Worsøe i udsendelsen.

Kaj Worsøes rådgivning får eksperternes alarmklokker til at ringe:
- Det er ikke alene amoralsk, det er også dybt ulovligt, siger en af landets mest erfarne skatterevisorer, Thorbjørn Helmo Madsen, der medvirker i dokumentarudsendelserne, til DR.

- Det er fuldstændigt vanvittig rådgivning. Den pågældende skatteborger risikerer fængselsstraf, hvis det afsløres, siger Helmo Madsen.

Men over for BT afviser Kaj Worsøe, at han handler i strid med loven. Han har ikke ønsket at stille op til interview i dokumentaren, da han finder brugen af skjult kamera for ‘grænseoverskridende’:

- Jeg rådgiver inden for lovens rammer på enhver tænkelig måde, siger han til BT.
 
Er din skatterådgivning i overensstemmelse med dansk skattelovgivning?
- Jeg kender intet til danske skatteforhold, fordi jeg ikke beskæftiger med med dem. Det er ikke en del af vores rådgivning. Spørger du mig om skattelovgivningen i Panama, på Seychellerne eller andre off shore-destinationer, så har jeg et fuldstændig klart svar til dig, men jeg kender ikke noget til dansk skat.

Hele din rådgivning går ud på, at danskere enten skal slippe billigere i skat eller slet ikke betale dansk skat?
- Under ingen omstændigheder. Det vi rådgiver om er international skatteplanlægning. Det har med reelle konstruktioner at gøre. Det vi forholder os til på enhver tænkelig måde er at alt, hvad vi foretager os er legitimt, sagligt og tåler dagens lys.

Du siger i udsendelsen: ‘Så undgår vi dansk skat’?
- Ja, for det er det da, for det er uden for Danmarks rammer. Det er selskab, der intet som helst har at gøre med Danmark.

Men vi har at gøre med en dansk statsborger, der har udviklet et produkt i Danmark, produktet skal sælges i Danmark, manden er bosat i Danmark og har planer om fortsat at blive boende i Danmark. Så der er vel en forbindelse til Danmark?
- Lyt godt til det her: I øjeblikket er der 17.000 dansk-registrerede selskaber i England. 17.000. De er blevet registreret over en periode på 40 til 50 år. Det vil sige, at der er 17.000 mennesker bosiddende i Danmark, der har et selskab, der er registreret i England. Det er mit udgangspunkt.

Du mener ikke, at du gør noget galt?
- Jeg mener ikke, jeg er fuldstændig sikker på - jeg er trods alt at betragte som den danske Gud inden for international skatteplanlægning - og det har jeg været i en årrække. Vi arbejder med lovlig, legitim, minimering af de skatteforhold. Mit selskab har mange hundrede danske klienter, hvor der ikke er ridser i lakken.

- Vi spiller med alle kortene på bordet. Vi har aldrig kort under bordet. Det foregår ikke på den måde. Derfor er vores rådgivning rigtig, kontant, sikker - men selvfølgelig kan der opstå situationer, hvor man i en længere samtaler skyder en sætning af, der godt kunne have været formuleret på en anden måde, siger Kaj Worsøe til BT.