De tusinder af danskere, hvis huse blev ramt af oversvømmelser i kølvandet på sidste uges storm, Bodil, kan se frem til en erstatning. Tirsdag har Stormrådet nemlig besluttet, at flere områder blev ramt af stormflod, og derfor er de omfattet af den stormflodsordning, som staten betaler for.

»Vi har afgjort, at der var tale om stormflod flere steder i landet, fordi vandstanden har været ekstremt høj. Det betyder, at forsikringsselskaberne nu vil behandle de enkelte sager og vurdere, om der skal udbetales erstatning i henhold til stormflodsloven,« siger formanden for Stormrådet, Karen Westerbye-Juhl.

Blandt andet drejer det sig om området fra Køge til Storstrømsbroen, herunder Roskilde Fjord og Isefjorden, fra Lillebæltsbroen til Svendborg og fra Thyborøn til Oddesundbroen.

Kort: Se på Stormrådets hjemmeside om du bor i de områder, hvor der kan søges erstatning

Ordningen med en pulje på 300 millioner kroner sørger for, at forsikringsselskaberne kan dække de værst ramte områder, hvor vandstanden steg ekstremt, og vandmasserne pressede sig ind i huse, Og bliver det nødvendigt mere flere penge end de 300 millioner i katastrofeordningen, har staten stillet en garanti på yderligere 200 millioner.

Dog er der kun tale om hjælp til de områder, hvor vandstanden var så høj, at det kun betragtes som en hændelse, der sker sjældnere end hvert tyvende år - netop fordi det er en katastrofeordning, beskrev Stormrådets formand, Karen Westerbye-Juhl, over for b.dk forud for tirsdagens møde.

Sådan gør du, hvis du blev ramt af stormfloden

Millionerne går dog kun til de direkte skader af hav- og fjordvandet og ikke de indirekte skader som genhusning, tabt arbejdsfortjeneste og følgeskader, har Torben Garne fra brancheorganisationen Forsikring & Pension tidligere forklaret til bt.dk.

»Reglen er, at man får de ting, der er ødelagt erstattet med en mindre selvrisiko. Men altså ikke som i en normal forsikring hvor man ville kunne få dækket genhusning og lignende. Ordningen dækker kun de rene skader. Ikke de indirekte og afledte skader, som kommer lang tid efter,« lød forklaringen søndag.

Forud for Stormrådets beslutning havde Kystdirektoratet og Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vurderet, om de oversvømmede området kunne omfattes af stormflodsordningen, og på baggrund af deres indstilling traf rådet sin afgørelse.

FAKTABOKS: Selvrisikoen ved stormflodserstatninger.

Skader på privat løsøre: 10 %, mindst kr. 10.000,00

Skader på privat bygning: 8 %, mindst kr. 8.000,00

Skader på erhvervsløsøre: 10 %, mindst kr. 10.000,00

Skader på erhvervsbygning: 13 %, mindst kr. 13.000,00

Skader på fritidshus (inkl. løsøre): 13 %, mindst kr. 13.000,00

Kilde: Stormrådet

Læs mere om stormflodsordningen på www.stormraadet.dk