Øverst fortæller Marcus om sin kamp.

Marcus Vestergaard Pedersen havde afskrevet nogensinde at finde frem til sin biologiske far. Et anonymt sæddonornummer var alt, han havde på ham. Men det vendte en DNA-analyse op og ned på, og nu har han fundet ham.

19-årige Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers har altid ledt efter nogen at spejle sig i, og i fem år har han intensivt søgt efter sit biologiske ophav. Så da han endelig stod ansigt til ansigt med sin biologiske far, var lighederne det første, han lagde mærke til:

Hagen er den samme. Øjenbrynene ligner hinanden. Og kæbepartierne er ens.

John hedder hans biologiske far.

Læs også: Marcus blev forbyttet før fødslen: Derfor vil klinikken ikke hjælpe med at finde hans rigtige mor

»Det var et meget berigende øjeblik. John er simpelthen så imødekommende og åben, at det var ud over alle forventninger. Alt det arbejde og tid, jeg har lagt i at finde ham - det har været det hele værd,« siger Marcus Vestergaard Pedersen til bt.dk.

Onsdag aften klokken 20 blev hele Danmark en del af jagten på faderen i det første afsnit af programserien 'Hemmligheder og løgne' på TV2. Og til sidste kunne seerne se resultatet: At Marcus Vestergaard Pedersen mødte sin biologiske far John med et kram i København.

»Jeg har i den grad fundet det menneske, jeg kan se mig selv i. John er 30 år ældre end mig, men jeg kan stadig se små tegn på, hvor vi ligner hinanden. Og hans børn ligner jeg godt nok utroligt meget. Hans søn ligner en tro kopi af mig for fem år siden, og hans datter er som at se en kvindelig version af mig. Det er næsten uhyggeligt,« siger Marcus Vestergaard Pedersen og tilføjer, at han havde en 'virkelig god aften' med sin nye, ekstra familie, som inkluderer to halvsøskende.

Marcus Vestergaard Pedersen er opvokset hos sine forældre Marianne og Henrik, som for tyve år siden søgte hjælp på en dansk fertilitetsklinik. Samtidig hjalp klinikken en iransk kvinde med at få et barn. Hendes æg blev befrugtet med sæd fra en anonym, dansk donor, og ved en fejl blev Marianne gravid med den iranske kvindes æg.

Læs også: Marcus blev født af den forkerte mor: Det kom ikke som et chok - det var nærmere en åbenbaring

I sommer stod han derfor frem i de danske medier i håbet om at finde sin biologiske mor. Blandt andet i Berlingske.

Den rigtige familie

Han fortæller i TV2-programmet, at han endte i den rigtige familie hos Marianne og Henrik. Og at de altid vil være hans rigtige mor og far. Alligevel var det i aftenens program tydeligt at se, at det var hårdt for Marianne og Henrik, da Marcus Vestergaard Pedersen fortalte, at han havde fundet sin biologiske far, John.

19-årige Marcus Vestergaard Pedersen har siden fødslen skilt sig ud fra den familie, han er vokset op i. Hans søster har fortalt ham, at han som helt lille klippede sit hår af, fordi det var mørkere end resten af familiens. Marcus kunne ikke forstå, hvorfor han skulle have en anden hårfarve end mine søskende og forældre. 
19-årige Marcus Vestergaard Pedersen har siden fødslen skilt sig ud fra den familie, han er vokset op i. Hans søster har fortalt ham, at han som helt lille klippede sit hår af, fordi det var mørkere end resten af familiens. Marcus kunne ikke forstå, hvorfor han skulle have en anden hårfarve end mine søskende og forældre. 
Vis mere

»Jeg har det helt fint med deres reaktioner, for de afspejler kun, hvor højt de elsker mig. Det er jeg slet ikke i tvivl om - de støtter mig og bakker mig op i det her. Men det ændrer nok ikke på, at det også er hårdt for dem,« siger han.

Men han har altid ledt efter spejling. Efter en identitet, han kunne holde fast i. Så det har bragt ham glæde at finde sin biologiske far, men samtidig fortæller han, at han nok først rigtig får ro, når han også har fundet sin biologiske mor. Ligesom problematikkerne med fertilitetsklinikken, der forbyttede æggene for 20 år siden, stadig fylder meget.

»Jeg føler på ingen måde, den behandling min familie og jeg er blevet udsat for, er i orden. Vi vil fortsat forsøge at få klinikken i tale og så vidt muligt straffet. De har aldrig været villige til at tale. Selv dengang, hvor vi indgik forlig, ville de ikke tale. Det var efter deres hoved, eller ingenting. De har på intet tidspunkt været samarbejdsvillige, og de har altid modarbejdet os. Selv de papirer, vi havde ret til, skulle vi ud på klinikken for at hente,« siger Marcus Vestergaard Pedersen.

Et forlig, der blev indgået, så familien ikke må fortælle navnet på fertilitetsklinikken, overlægen eller videregive oplysninger fra samtaler på klinikken.

»Vi sagde kun ja tak til forliget dengang, fordi vi ikke kunne betale advokatregningerne. Vi var meget, meget pressede. Jeg fortryder stadig forliget - ligesom jeg gjorde, da jeg skrev under,« siger han.

Nedenunder kan du se et klip fra TV 2-programmet, hvor Marcus Vestergaard Pedersen forklarer forbytningen. Artiklen fortsætter under klippet.

Det burde være strafbart

Marcus Vestergaard Pedersen fortæller, at han ikke er vred på klinikken over fejlen, men han kritiserer den måde, de har valgt at takle situationen på.

»Et er at lave en fejl, noget andet er ikke at indrømme den. Eller dække over den. Overlægen på klinikken har ikke lavet andet end at lyve os op i ansigtet. At man kan ødelægge andres liv på denne måde og så skubbe al ansvaret fra sig - det er dybt uetisk,« siger han og understreger, at det ikke er 'hævn', han søger, men han vil statuere et eksempel:

»Den måde, som overlægen har behandlet os på, burde være strafbart. Han burde komme ind og sidde, hvis du spørger mig. Det, han har budt os, er umenneskeligt. Og det skal andre ikke udsættes for,« siger Marcus Vestergaard Pedersen.

Han fortæller, at han generelt har 'det fint nok', men at han ikke har det så godt psykisk, fordi han bærer mange ting i bagagen, som har været svære at leve med.

»Jeg tror aldrig, jeg bliver hel - eller kommer til at føle mig hel. Men det gjorde mig enormt glad at finde min far - at få en lille succes, når jeg har haft meget modgang i mit liv.«

Om det også lykkes Marcus Vestergaard Pedersen at finde sin biologiske mor, må tiden vise. Men til sommer er det hans plan at tage til USA, hvor resten af hans biologiske fars familie bor. Og han bliver der muligvis i tre til fire måneder for at arbejde som 'wild river rafting guide' i et firma, som familien ejer.

Fertilitetsklinikken, der i sin tid lavede fejlen med det befrugtede æg, ønskede ikke at medvirke i TV2-programmet.

Nedenunder kan du se et klip fra programmet, hvor Marcus Vestergaard Pedersen får svaret på DNA-analysen.