Advokaturchef opfordrer Se og Hør-sigtede til at slippe for en lang og dyr retssag ved at tilstå nu. Det er et utidigt pres, lyder det fra forsvarsadvokaterne.

400.000 kr. kan advokatregningen ende på for hver enkelt af de sigtede i Se og Hør-sagen, hvis de ender med at blive trukket gennem en lang retssag. Derfor opfordrer advokaturchef nu de sigtede til at overveje, om de vil betale prisen - eller tilstå.

Op til 20 dage ventes den kommende Se og Hør-retssag at vare, hvis der rejses tiltale mod ugebladets 12 tidligere chefredaktører og journalister for brug af den såkaldte tys-tys-kilde.

Dyr retssag

Der er på forhånd reserveret dage i Retten i Glostrup i maj næste år, men hvis mange af de sigtede fastholder, at de nægter sig skyldige eller kun delvist erkender sig skyldige, så går de en lang dyr retssag i møde, vurderer advokaturchefen ved Københavns Vestegns Politi Jens Rasmussen.

»Det er en meget dyr sag for dem, hvis de går hen og bliver kendt skyldige. Hvis sagen, som forventet, kommer til at køre over 20 dage, så vil forsvarersalæret inklusiv moms komme til at ligge på 400.000. Det kunne være en indikation for nogle af, om det er det værd,« siger advokaturchef Jens Rasmussen fra Københavns Vestegns Politi.

Se og Hør-sagen så dagens lys tilbage i april 2014, hvor det kom frem, at en it-specialist via sit arbejde for det daværende PBS havde forsynet ugebladets journalister med oplysninger om de kendtes og kongeliges køb af tøj, rejser og restaurantbesøg.

12 sigtede

I dag er 12 personer stadig sigtet i sagen, og de fleste nægter sig skyldige i de alvorlige anklager om at have medvirket til bl.a. hacking, bestikkelse og videregivelse af erhvervshemmeligheder.

Men ifølge BTs oplysninger undersøger politiet nu, hvor mange af sigtede der vil gå med til at køre deres sager som tilståelsessager, fordi disse kræver et langt mindre retsligt maskineri. De er derfor billigere for de sigtede såvel som for statskassen, som advokaturchef Jens Rasmussen bemærker:

Hvorfor blander anklagemyndigheden sig i, hvorvidt en sag kommer hurtigt for?

»Jo, kortere en sag er, desto hurtigere kommer den til at køre, og det har jeg altid en interesse i.«

Kan I ikke være ligeglad med, hvor hurtigt en sag kommer for?

»Vi er forpligtet til at sørge for, at sagerne ikke tager for lang tid. Det er under alle omstændigheder et ressourcespørgsmål for statskassen, fordi de lange sager koster både for domstole og anklagemyndighed. Jo hurtigere en sag kommer for, jo hurtigere kan vi behandle andre sager. Hvis de sigtede ændrer holdning inden en eventuel retssag, så kan gevinsten for de sigtede også blive, at de sigtede får deres sager skilt ud af det store sagskompleks, som indtil videre er forhåndsberammet til maj 2016.

»Vi vil bestemt overveje at skille eventuelle tilståelsessager ud,« siger advokaturchef Jens Rasmussen.

Advokaterne: ’Uheldigt’

Udmeldingen vækker undren hos flere af de sigtedes forsvarsadvokater:

»Det er uheldigt, når politiet på den måde forsøger at lægge pres på sigtede, der nægter sig skyldige, til ud fra økonomiske motiver at skulle erkende sig skyldige i noget, de ikke mener at være skyldige i. Sådan bør retssystemet ikke være,« siger Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for den såkaldte ’tys-tys-kilde’.

Casper Andreasen, advokat for den tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping, der førte ’tys-tys-kilden’, siger:

»Det vil i alle sager være lettere for politiet og anklagemyndigheden, hvis folk bare erkendte sig skyldige - også i forhold, hvor de ikke har gjort noget forkert. Derudover lyder det en smule skingert med de økonomiske bekymringer, når man tager dels den langsommelige sagsbehandling dels den omfattende overflødige efterforskning, der har fundet sted i sagen, i betragtning.«

Henrik Qvortrup, fhv. chefredaktør, Se og Hør. Nægter sig skyldig.
Henrik Qvortrup, fhv. chefredaktør, Se og Hør. Nægter sig skyldig.
Vis mere

Per Ingdal, tidligere udgiverredaktør Aller. Nægter sig skyldig.
Per Ingdal, tidligere udgiverredaktør Aller. Nægter sig skyldig. Foto: Mads Nissen
Vis mere